Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:54 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Moaştele Preacuvioasei Maici Parascheva, în procesiune la Saraiu „Sfânta Parascheva este un sfânt puternic şi o ocrotitoare deosebită"

ro

09 Oct, 2012 01:00 3142 Marime text
sfparascheva.jpgMoaştele Preacuvioasei Maici Parascheva vor fi purtate marţi, începând cu ora 13.00, pe străzile localităţii Saraiu, pe o distanţă de patru kilometri.

După procesiune, vor fi depuse la biserica din localitate, cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, pentru ca localnicii şi constănţenii din localităţile învecinate să se poată închina la sfintele moaşte. Înaltpreasfinţiul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va pleca în procesiune însoţit de un sobor de preoţi, din faţa Primăriei Saraiu. Brâul şi Acoperământul Preacuvioasei Maici Parascheva vor rămâne în biserica din Saraiu până la ora 19.00, urmând ca mai apoi Arhiepiscopul Tomisului să meargă cu sfintele moaşte la Iaşi. Toţi credincioşii vor fi aşteptaţi să se închine la sfintele moaşte. Pentru oamenii din localităţile învecinate, Primăria Saraiu va pune la dispoziţie un mijloc de transport gratuit, astfel încât toţi credincioşii care îşi doresc să participe la procesiune să poată să o facă. În aceeaşi zi va fi sfinţit Monumentul Eroilor, construit recent în parcul Tineretului din faţa Căminului Cultural Saraiu, la iniţiativa primarului Dorinela Irimia. De asemenea, va fi sfinţită şi troiţa ridicată de doi localnici pe drumul ce duce spre Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril. Organizarea unei procesiuni cu moaştele Preacuvioasei Maici Parascheva la Saraiu nu este întâmplătoare. După ce a câştigat şefia autorităţii locale în vară, la scurt timp, primarul Dorinela Irimia şi noul Consiliu Local au decis să o declare ocrotitor al comunei pe Sfânta Parascheva şi să instituie zilele comunei pe 13 şi 14 octombrie. „Am ales-o ca ocrotitor al localităţii pe Sfânta Parascheva pentru că este un sfânt puternic şi o ocrotitoare deosebită", a declarat primarul comunei Saraiu.

Dacă sâmbătă localnicii din Saraiu îşi vor arăta dragostea pe care o poartă pentru Sfânta Parascheva, duminică, după slujba de la biserică, de la ora 13.00 ei vor petrece alături de artişti consacraţi precum Irina Loghin, Mirabela Dauer, Nicu Paleru şi Nelu Vlad. Spectacolul se va încheia la ora 20.00 cu un impresionat foc de artificii. Primarul Dorinela Irimia se aşteaptă să participe la eveniment aproximativ 4.000 de localnici. Pentru că este ziua localităţii, cei prezenţi vor fi cinstiţi aşa cum se cuvine, urmând a fi invitaţi la masă.

Ti-a placut articolul?

Comentarii