Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Mediului Calitatea aerului în zona barjelor blocate pe Dunăre, monitorizată

ro

22 Jul, 2022 20:13 1113 Marime text
Dunăre foto: ISU Delta TulceaMinistrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat că de câteva zile se face monitorizarea calităţii aerului în zona barjelor blocate pe Dunăre, nefiind înregistrate depăşiri ale limitelor, conform Agerpres.ro

"În fiecare caz de incendiu există deja o poluare, din păcate şi în cazul acesta există o poluare a aerului. Ceea ce facem noi, în momentul de faţă, este monitorizarea calităţii aerului în localităţile din zona respectivă. Avem staţiile fixe, am trimis prin Agenţia de Mediu şi o staţie mobilă de monitorizare a calităţii aerului. În momentul de faţă nu avem nicio depăşire a limitelor, a mediilor normale în privinţa aceasta", a precizat Tanczos Barna la Băile Tuşnad, unde participă la lucrările Universităţii de Vară "Tusvanyos".


El a adăugat că instituţiile implicate iau măsuri de stingere a incendiului izbucnit la încărcătura barjelor, punctând faptul că este vorba de "o chestiune extrem de complicată", autorităţile române fiind înştiinţate oficial cu întârziere despre acest caz.

"În paralel (cu monitorizarea calităţii aerului - n.r.), ministerele de resort şi ISU au luat măsurile pentru a stinge acel incendiu. Sunt pe drum barjele pentru a descărca, acolo unde se poate, cantităţile de cărbune şi macaralele de care este nevoie pentru descărcare. Sper să ajungă în cel mai scurt timp şi să ia măsurile să stingă incendiul şi să închidem acest caz. Este o chestiune extrem de complicată, pentru că sunt implicate, practic, trei ţări - Bulgaria, Serbia şi România. Este o procedură şi internaţională sau interstatală destul de complicată. La început, nu s-au respectat din partea celorlalte state procedurile standard, s-au făcut alertări de la persoană la persoană, motiv pentru care şi spre autorităţile româneşti au ajuns informaţiile cu întârziere din punct de vedere oficial. Barja se află acolo, din câte ştiu, din data de 3 iulie, abia acum au venit sesizările oficiale, dar noi monitorizăm calitatea aerului în zonă de câteva zile bune", a arătat Tanczos Barna.


Întrebat dacă există vreun risc de poluare a Dunării, respectiv posibilitatea unei scufundări a barjelor în încercarea de stingere a incendiului prin inundare, Tanczos şi-a exprimat speranţa că incendiul se va stinge la suprafaţă.

"Aşteptăm analiza exactă la faţa locului din partea ISU, abia după aceea putem să vorbim despre soluţii. Sper să nu fie nevoie, sper să fie o stingere a incendiului la suprafaţă, fără a fi nevoie de inundare. Ar fi o poluare uriaşă pentru Dunăre, ar fi o lovitură extrem de dură pentru mediul acvatic de acolo, dar sper să nu fie nevoie de o asemenea procedură", a mai declarat ministrul Mediului. 

Sursa:  Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii