Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:37 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Bogdan Aurescu „Ziua Unirii Principatelor Române ne oferă prilejul de a onora eforturile generațiilor anterioare“

ro

24 Jan, 2023 13:07 945 Marime text
Ministrul MAE Bogdan Aurescu. Foto: FacebookCu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie 2023, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a adresat următorul mesaj:

„Ziua Unirii Principatelor Române, eveniment istoric fundamental pentru parcursul națiunii române moderne, ne oferă prilejul de a onora eforturile generațiilor anterioare, care au luptat pentru idealul constituirii unui stat național unitar puternic, dar și pentru recunoașterea internațională a acestuia. Totodată, Ziua Unirii Principatelor Române este un moment de referință în rememorarea și reafirmarea angajamentului nostru față de principiile fondatoare ale României moderne: unitatea, solidaritatea, demnitatea și coeziunea socială.

Într-un context internațional dificil, marcat de aproape un an de agresiune ilegală, nejustificată și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, solidaritatea și cooperarea continuă să fie esențiale pentru a face față tuturor provocărilor, alături de apărarea valorilor democratice care ne definesc și pe care trebuie să le protejăm, precum și de susținerea aplicării normelor dreptului internațional și a ordinii internaționale bazate pe reguli.

În aceste vremuri, ca și acum 164 de ani, rolul și contribuția diplomației și a diplomaților, chiar și în condițiile unei veritabile ”diplomații de război”, rămân esențiale pentru atingerea obiectivelor majore ale țării noastre, pentru consolidarea profilului internațional al României ca stat activ, responsabil și solidar, profund integrat în spațiul european și euroatlantic de securitate și valori, dar și pentru protejarea bunăstării și securității cetățenilor români. Acest profil a fost întărit în condițiile eforturilor multidimensionale de sprijin ale României pentru Ucraina și pentru cetățenii ucraineni, greu încercați în aceste momente.

În calitate de șef al diplomației române, subliniez și în acest context ambiția și hotărârea diplomaților români de a continua să acționeze pentru atingerea obiectivelor noastre de politică externă, în baza celor trei piloni fundamentali ai acțiunii noastre - creșterea profilului României în cadrul Uniunii Europene și al NATO, întărirea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite -, precum și de a identifica în continuare cele mai utile și inovative instrumente de sprijin al securității, stabilității și prosperității României și cetățenilor săi.

În 2022, am celebrat 160 de ani de diplomație română modernă, constituită odată cu formarea primului Guvern și a primei Adunări Legislative ale României unite, la 24 ianuarie 1862, evocând pe tot parcursul anului personalități și valori fundamentale ale acțiunii diplomatice. Profesionalismul și dedicația diplomaților care au marcat istoria instituției noastre și care au contribuit la atingerea obiectivelor naționale, dar și voința fermă și forța acțiunii solidare a momentului istoric de la 24 ianuarie 1859 ne ghidează în îndeplinirea misiunii noastre, constituind în același timp idealuri și repere pentru noi și pentru generațiile care ne vor urma.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!”

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii