Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:15 16 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Aurescu şi omologul său israelian, discuție despre o reuniune comună a celor două guverne

ro

02 Jun, 2020 20:40 676 Marime text
  • Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o convorbire telefonică cu omologul său israelian, Gabriel Ashkenazi, cu care a discutat despre Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, dar şi despre planificarea anul viitor a unei noi reuniuni comune a celor două Guverne.
Ministru afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marți, 2 iunie 2020, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Gabriel Ashkenazi.

Șeful diplomației române l-a felicitat pe omologul său israelian cu prilejul recentei numiri în funcție, exprimând întreaga deschidere a României și a sa personal pentru aprofundarea și extinderea cooperării și contactelor bilaterale în toate sectoarele de interes reciproc.  Cei doi înalți oficiali au agreat necesitatea planificării, de preferință în prima parte a anului viitor, a celei de-a treia reuniuni comune a celor două guverne.  

Cei doi oficiali au salutat stadiul excelent al relațiilor româno-israeliene, bazate pe o bogată relație cu valențe strategice, consolidată pe parcursul celor peste șapte decenii de relații diplomatice neîntrerupte și au exprimat aprecierea deosebită pentru comunitatea de origine românească din Israel. Ministrul român de externe a reiterat totodată sprijinul constant al României pentru consolidarea relației și dialogului UE-Israel, inclusiv cu privire la Procesul de Pace din Orientul Mijlociu.

De asemenea, cei doi înalți oficiali au făcut un schimb de opinii cu privire la stadiul combaterii pandemiei de COVID-19, ministrul israelian transmițând felicitări pentru modul în care guvernul român a gestionat criza. În context, a menționat importanța reluării zborurilor directe între cele două state atunci când condițiile o vor permite.  

Discuția a prilejuit, totodată, un schimb de opinii cu privire la subiectele de interes comun din regiune, cu accent pe stadiul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu și al dinamicii aspectelor de securitate. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susținerea României pentru o soluție durabilă generată de Procesul de Pace, fundamentată pe soluția celor două state, Israel și Palestina, care să coexiste în pace și securitate, aceasta fiind singura opțiune viabilă care răspunde aspirațiilor ambelor părți. A arătat că România s-a pronunțat în mod constant, inclusiv la nivel UE, în favoarea evitării actelor unilaterale și pentru angajarea ambelor părți într-un dialog constructiv cu reluarea negocierilor directe între cele două părți implicate, în vederea identificării unei soluţii durabile. Ministrul israelian de externe a exprimat apreciere pentru poziția echilibrată și moderată a României pe acest dosar.

Ministrul Bogdan Aurescu a adresat invitația omologului său de a vizita România cât mai curând, invitație acceptată cu plăcere de ministrul israelian de externe. 

Sursa foto: MAE

Ti-a placut articolul?

Comentarii