Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:41 23 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul afacerilor externe, la Conferința internațională a donatorilor în sprijinul populațiilor din Turcia și Siria, afectate de seismul din 6 februarie 2023

ro

21 Mar, 2023 08:22 1372 Marime text
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Foto: Facebook/Bogdan AurescuMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat luni, 20 martie 2023, la Bruxelles, la Conferința internațională a donatorilor în sprijinul populațiilor din Turcia și Siria, afectate de seismul din 6 februarie 2023, prilej cu care a anunțat un nou pachet de asistență financiară din partea României, în valoare totală de 1,3 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al MAE, conferința organizată de  Comisia Europeană și Președinția suedeză a Consiliului UE a prilejuit coagularea acțiunii solidare a comunității internaționale, în vederea abordării crizei umanitare de proporții și a nevoilor de redresare și reconstrucție, pe fondul dezastrului natural care a afectat cele două state.

În cadrul sesiunii dedicate anunțării angajamentelor financiare, ministrul afacerilor  externe Bogdan Aurescu a afirmat angajamentul României pentru continuarea susținerii eforturilor umanitare, de ajutorare a populației afectate din cele două state, precum și pentru demersurile de redresare și reconstrucție care vor fi demarate.

A reamintit că România a fost primul stat membru UE care a acordat asistență în teren prin trimiterea echipelor de căutare și salvare și a echipelor medicale în Turcia și produselor de primă necesitate în Siria, prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat, totodată, importanța Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Turcia, legăturile umane strânse și nivelul foarte bun al colaborării dintre cele două state.
În cadrul reuniunii, ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Mevlut Çavuşoğlu, i-a mulțumit în mod deosebit ministrului Aurescu pentru susținerea promptă și substanțială a României în contextul cutremurului.


În același timp, a evidențiat asistența umanitară de urgență acordată de România pentru populația siriană puternic afectată de cutremur, pe fondul situației umanitare deja grave din ultimii ani și al suferințelor generate de război și instabilitate. A subliniat, în acest context, importanța identificării unei soluții politice pentru o pace durabilă în Siria, pe baza inițiativelor existente la nivelul ONU. A reiterat sprijinul pentru eforturile Reprezentantului Special al ONU și pentru avansarea inițiativei sale Step-by-step.

Contribuția anunțată de România cu prilejul Conferinței prevede 600.000 de euro sub formă de asistență umanitară, împărțită în mod egal în beneficiul populațiilor din cele două state, precum și 700.000 de euro pentru sprijinirea eforturilor de redresare rapidă din Turcia. Acest nou angajament financiar completează asistența umanitară în natură deja acordată Siriei, constând în peste 43 de tone de echipamente de cazarmament, haine, alimente și peste 10 tone de medicamente și materiale sanitare de primă necesitate, care au fost distribuite populației siriene din toate zonele afectate de cutremur.
Intervenția în limba engleză a ministrului Bogdan Aurescu este disponibilă, în format video, aici: https://www.mae.ro/node/61385
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii