Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:47 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu la Conferința de Securitate de la München

ro

17 Feb, 2023 12:46 1028 Marime text
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Foto: Facebook/Bogdan AurescuMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa, în perioada 17-18 februarie 2023, la cea de-a 59-a ediție a Conferinței de Securitate de la München (MSC2023), eveniment anual de tradiție, axat pe politici de securitate internațională și unul dintre cele mai importante forumuri pentru dezbateri şi schimburi de vederi pe teme de actualitate între decidenții de cel mai înalt nivel.

MSC2023 este primul eveniment al Conferinței de Securitate după Reuniunea Liderilor de la München (MLM) de la București, eveniment găzduit de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și președintele MSC, ambasadorul Christoph Heusgen, co-organizat de Ministerul Afacerilor Externe și MSC, în perioada 28 – 29 noiembrie 2022, înaintea Reuniunii ministeriale a miniștrilor de externe din statele NATO de la București (29 – 30 noiembrie 2022). Rezultatele dezbaterilor de la București în format MLM au fost substanțiate de Conferința de Securitate de la München în documentul de reflecție “Dark Clouds Over the Black Sea” 

Potrivit MAE, agenda Conferinței, fundamentată inclusiv pe discuțiile aplicate de la sfârșitul lunii noiembrie 2022, de la București, include teme relevante pentru provocările prezente și viitoare ale mediului internațional, în contextul implicațiilor majore ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra securității europene și euroatlantice și al apropiatei împlinirii a unui an de la declanșarea acestuia.

„Pe fondul contribuțiilor semnificative ale României la dezbaterile din domeniul securităţii la nivel european şi euroatlantic, precum și în semn de recunoaștere a rezultatelor Reuniunii Liderilor de la München (MLM, noiembrie 2022) organizată la București, conducerea MSC a dedicat un eveniment distinct securității Mării Negre pe agenda Conferinței, la care ministrul român de externe Bogdan Aurescu va participa în calitate de vorbitor principal, sâmbătă, 18 februarie 2023 (disponibil pentru vizionare live la următorul link: https://www.youtube.com/@MunSecConf/streams).

De asemenea, șeful diplomației române va participa, în calitate de vorbitor principal, la o serie de evenimente de nivel organizate în marja Conferinței, care vor aborda teme de complexitate crescută ale agendei regionale, europene și euroatlantice, cu impact în mediile politice, economice și academice internaționale: masa rotundă “Security in the Black Sea Region: From Cyberstorm and Brinkmanship to Border Confrontation?”, organizată la 17 februarie de think tank-urile New Strategy Center (NSC) și Center for European Policy Analysis (CEPA), masa rotundă “Completing Europe in a Time of Conflict: The Three Seas Initiative and Europe’s Infrastructure Integration”, organizată de Atlantic Council, precum și la dezbaterea privind situația din Ucraina  “One Year Later: Ukraine’s Fight for Freedom and What’s Next”, organizată de Yalta European Strategy și Victor Pinchuk Foundation și la discuția cu tema  “Breaking the vicious circle: Mapping views on the exit strategy for post-Putin Russia”, organizată de Forumul de Securitate de la Varșovia și International Centre for Ukrainian Victory - aceste evenimente având loc pe 18 februarie.

În cadrul dezbaterilor din marja Conferinței, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va prezenta viziunea strategică, evaluările şi abordările României cu privire la situația de securitate din proximitatea Ucrainei și evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre, precum şi eforturile României dedicate consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO pe întreg Flancul Estic, astfel încât comunitatea internațională să poată răspunde prompt și eficient acțiunilor agresive ale Federației Ruse.

În acest context, ministrul român va relua propunerile formulate în cadrul MLM București pentru o listă pragmatică de acțiuni transatlantice (un „to-do list” transatlantic) pentru securitatea la Marea Neagră.
În intervențiile sale,  ministrul de externe român va aborda, de asemenea, o serie de teme cu relevanță pentru problemele și provocările de securitate actuale, printre care cooperarea transatlantică, prioritățile actuale și de perspectivă ale NATO, viitorul securității europene, perspectivele ordinii internaționale“ - au mai precizat reprezentanții MAE.


Totodată, șeful diplomației române se va referi la importanța proiectelor de interconectare regională, în special prezentând relevanța formatului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), iar în context, va promova obiectivele României în organizarea Summitului I3M de la București din acest an.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va reafirma necesitatea unor abordări coerente, unitare și solidare, axate pe o viziune pe termen lung, atât la nivelul organizațiilor internaționale, cât și între statele aliate, pentru a gestiona criza de securitate actuală, precum și pentru apărarea ordinii internaționale bazate pe norme.

De asemenea, șeful diplomației române va avea o serie de întâlniri bilaterale în marja Conferinței cu omologi, personalități politice și din mediul think tank prezente la eveniment, pentru a discuta aspecte de actualitate ale agendei internaționale și valorificarea, în continuare, a oportunităților de colaborare bilaterală.
Informații suplimentare:

Conferința de Securitate de la München este un eveniment anual de nivel înalt, axat pe politici de securitate internațională. Inițiată în 1963, Conferința a devenit în ultimele decenii cel mai important forum independent pentru dezbaterea şi schimbul de vederi între decidenții de cel mai înalt nivel – șefi de stat şi de guvern, miniștri de externe și apărare, personalități de prim-rang în domeniul relațiilor internaționale şi al afacerilor globale, lideri din lumea de afaceri şi din cercurile academice. Nu numai numărul foarte mare al participanților de rang înalt, ci și subiectele abordate au transformat Conferința într-un moment de referință la nivel mondial. De asemenea, în fiecare an, reuniunea oferă o platformă importantă pentru liderii europeni de relaționare cu reprezentanți de nivel din Statele Unite ale Americii, Asia, Africa și Orientul Mijlociu.

„Reuniunea Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting - MLM), a fost co-organizată de Ministerul Afacerilor Externe împreună cu Conferința de Securitate de la München, și a reunit la București, în zilele de 28-29 noiembrie, peste 75 de participanți la nivel înalt din peste 25 de state, actuali şi foști oficiali, experți şi analiști renumiți, formatori de opinie, pentru a aborda subiecte de interes major pe agenda regională, europeană şi euroatlantică. Evenimentul s-a desfășurat înaintea Reuniunii miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO, gazduită de ministrul de externe Bogdan Aurescu, în perioada 29 – 30 noiembrie 2022. 
Reuniunea MLM București a fost parte a programului anual al Conferințe de Securitate de la München și a fost organizată în pregătirea Conferinței din luna februarie 2023, la un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Precedenta reuniune MLM a avut loc la Washington, în luna mai 2022.
A fost pentru prima oară în istoria acestui format când evenimentul a avut loc în Europa de Sud-Est, această reușită a demersurilor politico-diplomatice ale României venind inclusiv ca o recunoaștere a importanței țării noastre în plan regional, european și euroatlantic.
Agenda întâlnirii de la București a cuprins teme relevante pentru securitatea internațională, cu accente pe evoluțiile din spațiul estic, regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest. Printre subiectele abordate s-au numărat, de asemenea, arhitectura europeană de securitate, implementarea noului Concept Strategic al NATO, amenințările hibride, securitatea alimentară, criza energetică“ -au mai precizat reprezentanții MAE.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii