Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:58 27 05 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A apărut în Monitorul Oficial! Terenul din zona Metro 2, în administrarea MApN. Va fi amenajat un cimitir militar

ro

10 Apr, 2020 00:00 1848 Marime text

În Monitorul Oficial al României, Partea I, la numărul 298, a fost publicată Hotărârea privind înscrierea unui imobil situat în municipiul Constanța, județul Constanța, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, darea acestuia în administrarea MApN și modificarea anexei nr. 4 de la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. Este vorba de terenul pe care urmează să se amenajeze un cimitir militar, în zona Metro 2.
Conform hotărârii, terenul are o suprafață de 42.349 mp, iar valoarea contabilă a terenului este de 13.795.000 lei.
În ultima ședință de Guvern, din data de 2 aprilie 2020, a fost aprobată hotărârea privind înscrierea unui imobil situat în municipiul Constanța, județul Constanța, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, darea acestuia în administrarea Ministerului Apărării Naționale și modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.
Imobilul prevăzut se utilizează de Ministerul Apărării Naționale pentru înființarea unui cimitir militar. Predarea-preluarea imobilului se face pe bază de protocol încheiat între Ministerul Apărării Naționale și Municipiul Constanța, județul Constanța, prin structurile specializate din subordine, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Ministerul Apărării Naționale își va actualiza în mod corespunzător datele din evidența cantitativ-valorică și de cadastru și, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, va opera modificările corespunzătoare în anexa nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările și completările ulterioare.
Amintim că pe 9 septembrie 2019, în ședința de Guvern de la data menționată, a fost luată în discuție Nota privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Constanța, județul Constanța, în scopul adoptării unor hotărâri ce au ca obiect transmiterea unor imobile, din domeniul public al municipiului Constanța în domeniul public al statului, în vederea dării în administrare Ministerului Apărării Naționale, astfel:

- terenul situat în intravilanul municipiului Constanța, zona Metro 2, județul Constanța, înscris în cartea funciară a municipiului Constanța nr. 249783, nr. cadastral 249783, pentru înființarea unui cimitir militar;
Nota este fundamentată având la bază necesitatea și oportunitatea inițierii procedurilor privind transmiterea solicitării către Consiliul Local al Municipiului Constanța în vederea adoptării unor hotărâri care să aprobe transmiterea unor imobile, din domeniul public al municipiului Constanța în domeniul public al statului, în vederea dării în administrare Ministerului Apărării Naționale și justificarea declarării acestora ca bunuri de interes public național, astfel:

- terenul situat în intravilanul municipiului Constanța, zona Metro 2, județul Constanța, înscris în cartea funciară a municipiului Constanța nr. 249783, nr. Cadastral 249783, pentru înființarea unui cimitir militar.
Totodată, în proiectul de act normativ se mai arată că „în municipiul Constanța, una din garnizoanele reprezentative ale Ministerului Apărării Naționale, funcționează structuri de nivel mari unități, unități și formațiuni militare din organica forțelor navale, forțelor terestre și structuri de sprijin logistic, asociații ale cadrelor militare în rezervă și în retragere și ale veteranilor de război, ale căror cereri pentru acordarea de locuri de înhumare nu mai pot fi soluționate, datorită epuizării numărului de locuri existente în singura facilitate cu această destinație aflată în administrarea ministerului din această garnizoană”.
Numărul foarte redus al locurilor de înhumare existente în actualul cimitir militar constituit în imobilul 3050, aflat în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Apărării Naționale, situat în municipiul Constanța, str. Labirint nr. 54, a condus la necesitatea identificării unei alte locații care ar putea face obiectul preluării în administrarea Ministerului Apărării Naționale, în vederea înființării unui cimitir militar.
În urma analizei efectuate la nivelul Ministerului Apărării Naționale și a corespondenței purtate cu autoritatea publică locală, a fost identificat terenul în suprafață de 42.349 mp aflat în domeniul public al municipiului Constanța, situat în intravilanul municipiului Constanța, zona Metro 2, județul Constanța, înscris în cartea funciară a municipiului Constanța nr. 249783, nr. cadastral 249783, pentru care a fost obținut acordul Primăriei Municipiului Constanța, prin scrisoarea nr. 142603/2018, în vederea inițierii de către Ministerul Apărării Naționale a demersurilor care fac obiectul prezentei note.
Imobilul sus-menționat nu face obiectul cererilor de revendicare / restituire ori ale unor litigii și nu este grevat de sarcini, în conformitate cu extrasul de carte funciară actualizat, cuprins în documentația justificativă la prezenta notă.


Citește și

MApN urmează să amenajeze un cimitir militar la Constanța. Unde se află, ce suprafață are și ce traseu a avut terenul 

Ti-a placut articolul?

Comentarii