Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:02 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesaj transmis de prim-ministrul României cu ocazia Centenarului Încoronării „La un secol de la grandioasele clipe ale încoronării se cuvine să amintim sacrificiul înaintașilor noștrii“

ro

15 Oct, 2022 14:06 1107 Marime text
Premierul Nicolae Ciucă. Foto: Facebook/Guvernul RomânieiPrim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a transmis un mesaj cu ocazia Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai tuturor românilor. 
 

„Celebrăm, astăzi, un eveniment cu o simbolistică deosebită în istoria națională – Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai tuturor românilor – un act care a desăvârșit Marea Unire de la 1918. Într-o atmosferă fastuoasă, mii de persoane – români din toate provinciile istorice, reprezentanți ai autorităților centrale, Armatei, clerului, Corpului diplomatic, Caselor Regale din Europa sau trimiși speciali ai altor state – au asistat, la Alba Iulia, la încoronarea primilor regi ai României Mari. La peste trei secole de la intrarea triumfătoare a lui Mihai Viteazu și la patru ani de la Marea Unire, Alba Iulia devenea, pe 15 octombrie 1922, orașul Încoronării.

Rememorarea evenimentelor fundamentale pentru procesul de modernizare și dezvoltare a statului, precum și omagierea memoriei tuturor celor care au contribuit la realizarea acestora constituie o datorie permanentă, o condiție esențială pentru păstrarea nealterată a identității și conștiinței naționale.

Am fost onorat să acord Înaltul Patronaj evenimentelor care marchează un secol de la Încoronarea Suveranilor României Mari și doresc să felicit autoritățile locale și pe toți cei implicați pentru că au ales să evoce acest moment istoric printr-o serie de manifestări deosebite. Expozițiile, proiecțiile de film, sesiunea de comunicări științifice, lansările de carte, precum și ceremoniile care au loc în aceste zile au rolul de a crea un arc peste timp și de a pune în valoare evenimentul care a consacrat realizarea idealului național reprezentat de unirea tuturor provinciilor românești într-un singur stat.

Încoronarea nu a fost doar un ceremonial care a avut în centrul său regalitatea, ci a fost expresia unui consens colosal al societății, al elitelor politice ale Marii Uniri asupra unui proiect național. Încoronarea este, și astăzi, un reper, un simbol, un exemplu pentru noi toți că niciun sistem politic nu se poate construi fără consens, fără iubire de țară, fără tradiții și, mai ales, fără loialitate față de propriul popor.

La un secol de la grandioasele clipe ale încoronării se cuvine să amintim sacrificiul înaintașilor noștri, devotamentul, curajul și determinarea cu care au luptat pentru a împlini un vis de veacuri al acestui popor și a deschide calea progresului și modernizării. Crezul într-un obiectiv comun – crearea statului național unitar – a coagulat energiile tuturor, iar perioada care a urmat Marii Uniri de la 1918 a fost marcată de o dezvoltare fără precedent. Eforturile s-au concentrat asupra recunoașterii internaționale a actului unirii, îndeplinirii reformelor în domenii esențiale, refacerii economice de după război și unificării administrative.

Un rol determinant în acest proces l-a avut Regele Ferdinand I care a demonstrat loialitate față de țară și un atașament profund față de valorile democratice. Prin viziunea sa, prin respectul față de națiune și de instituțiile statului, prin curajul și modestia de care a dat dovadă, Regele Ferdinand I reprezintă imaginea liderului care poate inspira generațiile actuale și viitoare. De cealaltă parte, Regina Maria, prin forța și cutezanța cu care a pledat cauza țării sale în lume, prin credința sa în libertate și democrație, prin atitudinea neînfricată în fața pericolului și munca sa activă, pe front, în timpul Primului Război Mondial, este un model de leadership feminin. 

Am susținut mereu că lecțiile trecutului trebuie învățate, iar evenimentele secolului trecut ne-au arătat foarte clar care ne sunt opțiunile. Dictatura pe care am experimentat-o pentru aproape cinci decenii a presupus orori, crime, suferințe de neimaginat, regres, ocultarea adevărului istoric, iar alegerea firească, naturală, a fost, în decembrie 1989, întoarcerea la un regim democratic, capabil să asigure stabilitate, pace, progres, dezvoltare, respect față de drepturile și libertățile fundamentale. Idealul generației de la 1918 a căpătat, în ultimii ani, cu fiecare proiect major îndeplinit, tot mai multă concretețe. Suntem, astăzi, membri ai Uniunii Europene și ai Alianței Nord Atlantice, profund angajați în protejarea statului de drept și democrației, câștigate cu prețul sângelui.

Perioada pe care o parcurgem, marcată de războiul neprovocat al Federației Ruse în Ucraina, dar și de numeroase crize, ne demonstrează că societățile democratice au inamici care îmbracă diverse forme și care le testează reziliența, dar și capacitatea de a răspunde ferm și prompt în fața pericolelor. În astfel de momente, este esențial să rămânem ancorați în realitatea pe care ne-am asumat-o și construit-o, cea fundamentată pe echilibru, responsabilitate, dialog, solidaritate, libertate, respectul față de demnitatea umană, respectul față de lege.



O națiune puternică are capacitatea de a genera coeziune și unitate în jurul unor obiective comune, își protejează cetățenii, le asigură libera dezvoltare, le garantează securitatea și bunăstarea. Avem obligația să ducem mai departe moștenirea înaintașilor, să le urmăm exemplul demn de patriotism civic, loialitate și spirit de sacrificiu și să acționăm pentru apărarea și protejarea valorilor care ne definesc și care constituie garanția unui viitor prosper.

În contextul marcării Centenarului Încoronării, fac un apel către toți actorii responsabili de a fi uniți în jurul marilor obiective pe care statul român și le-a setat – finalizarea procesului de monitorizare a României prin MCV, aderarea la Spațiul Schengen, aderarea la OCDE sau sunt parte a unui proiect pe care avem obligația să îl construim pentru următorii ani. România are nevoie de toate forțele politice și energiile pentru a realiza aceste deziderate și a oferi cetățenilor săi stabilitate, instituții performante, progres.

La o sută de ani  de la Încoronarea de la Alba Iulia, cetatea care și-a regăsit strălucirea cu finanțare europeană, nu întâmplător, a fost semnat Acordul de Parteneriat 2021-2027 dintre România și Comisia Europeană. Priceperea, seriozitatea și devotamentul liderilor reprezintă cheia succesului nostru.

În final, felicit, încă o dată, organizatorii manifestărilor dedicate Centenarului Încoronării și îmi exprim convingerea că astfel de evenimente vor continua și în următorii ani, cu scopul de a onora figurile marcante ale trecutului și momentele fondatoare ale statului“ - Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministru al României. 


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii