Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:35 08 03 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MApN Secretarul de stat Simona Cojocaru a participat la o nouă rundă a Dialogului Strategic româno-polonez pe teme de securitate

ro

10 Jun, 2020 21:16 605 Marime text
  • Secretarul de stat, Simona Cojocaru, a participat astăzi la o nouă rundă a Dialogului Strategic româno-polonez pe teme de securitat

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale, Simona Cojocaru, a participat astăzi, 10 iunie, prin sistem video-conferință, alături de secretarul de stat  pentru afaceri strategice din MAE, Dan Neculăescu, la o nouă rundă a Dialogului Strategic româno-polonez pe teme de securitate, derulat sub egida Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia.

Delegaţia poloneză a fost condusă de Maciej Lang, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, şi Pawel Wozny, subsecretar de stat în Ministerul Apărării.

În cadrul discuțiilor au fost abordate teme de interes de pe agenda NATO și UE, precum și aspecte legate de cooperarea în cadrul inițiativelor regionale, fiind evidențiată importanța acordată de cele două state dezvoltării, în continuare, a dialogului politic și a cooperării practice sub egida Parteneriatului Strategic.

Pe linie NATO, a fost subliniată importanța continuării procesului de consolidare a posturii aliate de apărare și descurajare, de o manieră coerentă și unitară, prin implementarea deplină a deciziilor adoptate la nivel aliat. Partea română a evidențiat că este nevoie ca România și Polonia să mențină o colaborare strânsă în promovarea obiectivelor de interes comun legate de consolidarea prezenței aliate pe flancul estic. În context, a fost exprimată apreciere pentru contribuțiile asigurate, pe baze de reciprocitate, de către cele două state, la măsurile de consolidare a posturii NATO de apărare și descurajare, fiind evidențiat faptul că acestea reprezintă o reflectare în termeni practici a solidarității aliate, dar și a relației strânse în plan bilateral.

De asemenea, au fost trecute în revistă principalele aspecte de interes cu privire la dezvoltările de securitate din regiunea Mării Negre, interlocutorii subliniind importanța continuării de către Alianță a eforturilor pe linia proiectării stabilității în vecinătatea estică, în vederea creșterii rezilienței și dezvoltării capacităților naționale de apărare si securitate ale Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova.

Pe linie UE, a fost exprimată aprecierea pentru progresele înregistrate până în prezent în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC). Partea română a evidențiat importanța continuării evoluțiilor pozitive privind consolidarea rolului UE în domeniul securității și apărării în complementaritate cu NATO și a subliniat că perioada următoare este deosebit de relevantă în acest sens, atât din perspectiva avansării proiectelor practice, cât și al aspectelor conceptuale. A reiterat importanța ca transparența, inclusivitatea și coerența să continue să rămână principii de bază ale eforturilor în domeniul PSAC.

Nu în ultimul rând, în cadrul discutiilor a fost subliniat angajamentul pentru continuarea implicării în cadrul formatelor de dialog regional. În acest sens, a fost exprimată  determinarea pentru continuarea consultărilor în formatul   București/B9.

Ti-a placut articolul?

Comentarii