Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAI Pentru reducerea timpului de intervenție, în minivacanța de 1 mai vor fi organizate 7 puncte temporare de lucru în județul Constanța

ro

27 Apr, 2023 13:52 876 Marime text
Politia în misiune. Foto: Facebook/DGPMBAvând în vedere că pentru majoritatea românilor urmează o nouă minivacanță, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost luate măsurile necesare pentru ca în aceste zile libere să fie menținut un nivel normal de siguranță publică și să fie asigurată intervenția rapidă în situații de urgență.

Potrivit unui comunicat al MAI, conducerea MAI a dispus efectivelor să aibă o prezență activă în stradă pentru descurajarea comiterii de fapte ilegale, asigurând o mobilizare similară celei din timpul minivacanței prilejuite de Sărbătorile Pascale, când, vă reamintesc că numărul infracțiunilor comise cu violență a scăzut cu 23% față de anul trecut, iar numărul victimelor accidentelor grave de circulație a scăzut cu aproximativ 36 de procente față de anul 2022 și cu 53% față de anul 2021.

În fiecare zi, vor acționa aproximativ 24.000 de angajați MAI, având ca principale misiuni:
• Prevenirea și combaterea faptelor ilegale
• Asigurarea fluenței traficului rutier și prevenirea accidentelor grave 
• Desfășurarea în condiții de siguranță a evenimentelor publice cu participare numeroasă
• Reducerea timpului de așteptare la controlul în punctele de trecere a frontierei. 

„Măsurile dispuse au avut în vedere specificul minivacanțelor de 1 MAI: o mobilitate crescută a cetățenilor care aleg să petreacă aceste zile departe de casă, preferința pentru stațiunile turistice de pe Valea Prahovei sau de pe litoral, participarea la evenimente publice de amploare, festivaluri care se întind pe mai multe zile și atrag un număr mare de persoane, de ordinul miilor. 
Structurile de ordine publică și de intervenție în situații de urgență vor acorda o atenție deosebită stațiunilor turistice și zonelor cu risc de producere a unor incidente, favorizate de aglomerație, consum de alcool sau de substanțe interzise. Principalele obiective vor fi  prevenirea incidentelor de orice fel și asigurarea intervenției eficiente în sprijinul cetățenilor, inclusiv pentru acordarea asistenței medicale de urgență.
Efectivele MAI își vor intensifica eforturile cu ocazia desfășurării evenimentelor publice de amploare: peste 400 de festivaluri, concerte, târguri și activități sportive. Cele mai importante din punct de vedere al numărului de participanți vor fi organizate în Costinești și Mamaia, unde sunt așteptate peste 40.000 de persoane în fiecare zi, precum și în Craiova, unde va fi organizat un meci de fotbal important la care sunt așteptați peste 25.000 de spectatori“ - au mai precizat reprezentanții MAI.


Specialiștii antidrog vor organiza acțiuni de prevenire și de informare cu privire la efectele negative ale consumului de droguri, dar vor oferi și consiliere persoanelor aflate în zonele aglomerate, cu accent pe cele care participă la diferite evenimente. De asemenea, vor fi derulate acțiuni pentru informarea cetățenilor cu privire la modalitățile în care pot evita să devină victime ale traficului de persoane.

„În scopul prevenirii stărilor conflictuale și a altor situații de pericol pentru cetățeni, echipajele de ordine publică vor organiza acțiuni punctuale în mediile de interes operativ, precum baruri, cluburi, locuri de cazare și de agrement.
Pentru fluidizarea circulației și prevenirea accidentelor, aproximativ 1.500 de polițiști rutieri vor acționa pe cele mai solicitare drumuri naționale și autostrăzi, cu accent pe zonele cu risc ridicat de accidente și la orele cu trafic intens. 
Pe drumurile care converg spre litoral sau spre stațiunile montane,  va fi instituit un dispozitiv rutier complex, în cadrul căruia vor acționa efective suplimentare de politie și echipaje auto dotate cu radar, sprijinite aerian de elicopterele Inspectoratul General de Aviație.
Pentru identificarea șoferilor care reprezintă un pericol pe drumurile publice, la nivel național, polițiștii rutieri vor folosi  peste 350 de  aparate  radar, dar și aparate care semnalează consumul de alcool sau de substanțe interzise.
Recomandăm conducătorilor auto să manifeste o conduită preventivă la volan, curtoazie față de ceilalți participanți la trafic, să respecte regulile rutiere și indicațiile polițiștilor și să se informeze cu privire la condițiile de pe traseul ales și eventualele rute ocolitoare“ - au mai precizta reprezentanții MAI.

Pe lângă efectivele de poliție, pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, patrulele de jandarmi vor acționa, zilnic, la nivel național, mai ales în marile orașe, în stațiunile turistice, precum şi în alte zone de agrement. 

Aproximativ 180 jandarmi montani jandarmi montani vor fi zilnic prezenți în stațiuni și pe traseele turistice pentru a putea interveni în ajutorul persoanelor care întâmpină probleme.

„Reamintim că, pentru propria protecție, turiștii trebuie să aibă un echipament corespunzător și să folosească doar traseele potrivire nivelului lor de experiență pe munte.
La nivel național aproximativ 5.000 pompieri vor fi pregătiți să intervină pentru stingerea incendiilor, acordarea primului-ajutor medical, precum și pentru limitarea și înlăturarea efectelor situațiilor de urgență, inclusiv a celor cauzate de vremea nefavorabilă. 

Pentru reducerea timpului de intervenție, vor fi organizate 7 puncte temporare de lucru, dintre care unul pe autostrada A2 București – Constanța, la km 19, și celelalte în localitățile Agigea, Ciocârlia, Costinești, Valu lui Traian, Vama Veche și Valea Dacilor din județul Constanța.
În ceea ce îi privește pe românii care vor tranzita punctele de frontieră în aceste zile, le recomandăm să folosească aplicația online disponibilă pe site-ul Poliției de Frontieră pentru a-și putea configura cel mai bun traseu de deplasare“ - au mai precizat reprezentanții MAI. 

La nivelul Poliției de Frontieră au fost dispuse deja toate măsurile necesare pentru asigurarea unui control eficient și reducerea timpilor de așteptare, cu accent pe punctele de trecere a frontierei de la granița cu Ungaria și Bulgaria. În funcție de infrastructura de la fața locului, în anumite puncte de trecere a frontierei, unde se înregistrează un trafic crescut, pot fi suplimentate arterele de control, sau se pot folosi stații mobile de control.

Structurile MAI vor acționa, în aceste zile, în sistem integrat, iar modul de desfășurare a misiunilor va fi monitorizat în mod permanent pentru a putea adapta dispozitivele în funcție de evoluția situației din teren.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii