Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:19 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lupta împotriva antibiorezistenţei, o prioritate pentru preşedintele ANSVSA

ro

07 Dec, 2019 14:54 1555 Marime text
Președintele Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Robert Viorel Chioveanu, a participat vineri, 6 decembrie, alături de dr. Adrian Oros, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, la evenimentul internaţional “Rolul unei agende strategice comune de cercetare şi inovare la nivel global pentru controlul rezistenţei la agenţi antimicrobieni”, organizat de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino şi JPIAMR – programul Uniunii Europene pentru combaterea rezistenţei antimicrobiene.

Evenimentul, care a reunit cercetători europeni în domeniul antibiorezistenței, medici umani și medici veterinari, vine pe fondul creșterii numărului de cazuri de persoane care dezvoltă bacterii cu rezistență la antibiotice.

În ceea ce privește domeniul sanitar veterinar, președintele ANSVSA a subliniat că una dintre prioritățile mandatului său este întărirea legislației privind circulaţia medicamentelor de uz veterinar precum şi promovarea utilizării rezonabile şi responsabile a antimicrobienelor la animale.

“Antibioticul de uz veterinar trebuie să fie prescris și administrat doar de entitatea profesională care prin lege este abilitată să utilizeze și să manipuleze aceste medicamente, și care trebuie să fie garantul consumului de către populație a alimentelor sigure, respectiv medicul veterinar. ANSVSA se va implica activ prin modificarea legislației cu scopul de a limita la maximum riscul de apariţie a fenomenului de antibiorezistenţă la oameni consecutiv consumului de alimente.

Acesta va fi unul din principalele mele obiective la conducerea ANSVSA”, a declarat dr. Robert Viorel Chioveanu.


Potrivit datelor furnizate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC, organismul Uniunii Europene care monitorizează fenomenul de antibiorezistenţă în rândul populaţiei umane), România este pe locul 3 în Europa în ceea ce priveşte consumul nejustificat de antibiotic de uz uman.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii