Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:39 04 12 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ludovic Orban, precizări importante despre măsurile luate pentru combaterea pandemiei și începerea anului școlar (video)

ro

12 Aug, 2020 14:11 1009 Marime text
  • Ludovic Orban prezintă măsurile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, dar și cele legate de organizarea alegerilor și începerea anului școlar.

Am înaintat președinților celor două Camere un raport care urmărește măsurile pe care le-am luat și pe care continuăm să le luăm, atât în privința combaterii epidemiei cu coronavirus, cât și în ceea ce privește organizarea alegerilor și începerea anului școlar.

Orban a făcut precizări importante referitoare la măsurile de combaterii a răspândirii COVID-19.

Mă voi referi pentru început la măsurile de combaterii a răspândirii COVID-19. Ne-am confruntat cu o situație extrem de dificilă pe care o știe toată lumea. Pentru o perioadă de trei săptămâni, autoritățile sanitare, Guvernul au fost lipsite de instrumentele legale pentru a putea lupta în mod eficient împotriva răspândirii virusului.

Premierul a vorbit și despre detașări. 

În Legea 55 s-au introdus două articole care au afectat negativ capacitatea Guvernului, a autorităților de sănătate publică în lupta coronavirusului. Știm foarte bine că detașările, care au fost efectuate în perioada stării de urgență, fără acordul coordonatorului instituției sau a angajatului care urma a fi detașat, detașările au devenit aproape imposibile. Am pierdut efective importante, atât în cadrul DSP, cât și în cadrul serviciilor de ambulanță, în cadrul spitalelor și altor structuri. A doua măsură care a avut un efect negativ a fost aceea a blocării concursurilor. De la adoptarea Legii 55 sunt blocate concursurile în instituțiile publice. Nu am putut organiza concursuri în structurile implicate în prima linie a bătălie.
Am avut aproximativ 5.000 de persoane care au fost diagnosticate pozitiv pentru care nu am putut dispune nicio măsură pentru a împiedica transmiterea virusului de către aceste persoane.

De asmenea, în perioada de după decizia CCR, domnul Florin Roman a încercat să vă spună câteva lucruri. Dar le repet ca să știți. Noi am avut aproximativ 5.000 de persoane care au fost diagnosticate pozitiv pentru care nu am putut dispune nicio măsură pentru a împiedica transmiterea virusului de către aceste persoane. Mai mult, toate persoanele care au fost stabilite ca persoane de contact prin anchetele epidemiologice realizate în cursul perioadei respective au fost, de asemenea, libere. Nu s-a putut depune nicio măsură de carantinare, de izolare. Acest lucru s-a suprapus și pe măsurile de relaxare care au fost toate gradual. Această suprapunere a dus la o creștere semnificativă a numărului de cazuri. Am avut de la o medie de 500 de cazuri pe zi până la o medie de peste 1.000 de cazuri pe zi.

Imediat ce Parlamentul a adoptat Legea 136, care din nou ne-a pus la dispoziție instrumente de care beneficiază toate țările europene, care nu reprezintă încălcări ale drepturilor omului, am dispus toate măsurile de care aveam nevoie.

S-a vobit și despre un alt subiect important, deschiderea școlilor și despre cele trei situații. 

Decizia noastră e foarte clară. Pe 14 septembrie începe anul școlar. Sigur că începerea anului școlar trebuie să se facă în niște condiții care să țină cont de situația epidemiologică. Din acest motiv am luat decizia să deschidem școala în mod diferențiat, pe baza deciziilor luate de consiliile de administrație, inspectoratele școlare, DSP, comitetele județe de situații de urgență. În consiilile de administrație ale școlilor sunt reprezentate autoritățile locale, părinții și poate fi făcută o evaluare.

Există trei situații: verde, galbenă și roșie. Aici e vorba de numărul de infectări înregistrat în ultimele 14 zile. În funcție de situația epidemiologică din fiecare comunitate locală, școala se poate deschide normal, cu elevii în clasă, sau cu prezență alternativă, adică jumătate din clasă cu prezență fizică, jumătate online. Acolo unde situația epidemiologică indică un risc mare, școala va începe online.

 

Începerea școlii presupune o serie de demersuri. Demersurile pe care le-am gândit sunt în derulare pe fiecare direcție de acțiune pe care am stabilit-o. E clar că pentru fiecare mod de începere a anului școlar, trebuie luate măsuri specifice. Acolo unde începe activitatea normal, e clar că va fi necesar portul măștii, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi sau personalul auxiliar. Acolo unde este posibilă separarea prin plafoanele de plexiglas, este important ca acest lucru să se realizeze. Toate școlile trebuie să fie pregătite cu substanțe de dezinfecție, cu dezinfectanți care să fie la dispoziția profesorilor și elevilor.


 

Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii