Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:00 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE VIDEO+TEXT. Constanța Dezbatere publică pe tema majorării taxei de salubrizare la 17 lei/lună/persoană în 2024! (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

16 Nov, 2023 15:14 1375 Marime text
Primăria Municipiului Constanța și Serviciul Public de Impozite, Taxe și alte Venituri ale Bugetului Local Constanța organizează astăzi o dezbatere publică privind următorul proiect e act normativ: Proiect de hotărâre pentru modificarea și completarea HCL nr. 339/2023 privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2024.

Dezbaterea are loc astăzi 16 noiembrie de la ora 15.00 în format fizic în sala Remus Opreanu a Palatului Administrativ și vizează stabilitarea taxei de salubrizare pentru 2024 și stabilirea criteriilor și procedurii de acordare a scutirii de la plată pentru constănțenii care și-au reabilitat energetic locuințelor pe cheltuială proprie.

Prin modficările și completările aduse HCL nr. 339/2023, se majorează taxa de salubritate de la 8 lei/lună/persoană la 17 lei/lună/persoană.

UPDATE: 

La dezbatere participă și primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac. 

Șapte persoane s-au înscris la cuvânt. 

Gabriela Ganea, Director Executiv Adjunct  SPIT Constanța, vorbește despre modificările propuse la proiectul de taxe și impozite. 

Mirela Doicescu de la Asociație TACT face doua propuneri concrete și în dezbatere nu doar in faza de transparență decizională.

Propunerile sunt pe taxa de salubrizare și pe situația străzilor afectate de proiectul de mobilitate urbana, daca se pot acorda scutire pentru cei afectați de lucrări. 

Pentru majorarea taxei de salubritate, Sorin Belu întreabă care este motivația pentru majorarea taxei de salubrizare.

Primarul Vergil Chitac spune că pentru că acest subiect reprezintă cel mai mare interes spune că actualizarea taxei se face in baza unui ordin ANRSC. 

Chitac spune că reciclarea este viitorul, Constanța sta extrem de prost iar acest ordin încurajează reciclarea pentru că oamenii reacționează la amenzi.

"Dacă gunoiul nu va avea un cost, oamenii nu vor recicla"!, spune primarul Vergil Chițac. 

"Daca cetățenii Constanței vor dori sa recicleze, respectiv cele patru componente ajung la reciclate, Polaris ne factureaza pe noi iar noi luăm banii de la OIRP-uri. Pe măsură ce încasăm bani de la aceste organisme ,taxele vor scădea în următorii ani" - a precizat primarul Vergil Chițac. 


Edilul susține că avem cea mai mică taxa de salubritazare. 

Raluca Georgescu, director Servicii Publice explică modalitatea de calcul pentru taxa de salubrizare. 

O doamnă care locuiește pe strada Cuza Vodă susține că de când a început reabilitarea acestei străzi, imobilul a suferit stricăciuni. Femeia spune că a trebuit să arate autorizația de construire pentru a nu își demola treptele de către cei care muncesc la reabilitarea străzii. Mai mult , imobilul, fațada și treptele și ornamentele s-au fisurat ca la 1906.

„Pe scurt, casa este fisurata și trebuie sa investesc din buzunar pentru a repara stricăciuni”, spune femeia.


Oamenii cer sa fie scutiți de la taxe și impozite pentru că locuințele lor au fost afectate de aceste lucrări.

Peste 250 de persoane au depus o plângere prealabilă la primărie în legătură cu această problemă a locuitorilor de pe Cuza Vodă și din toată zona centrală. Mâine expiră termenul pentru această plângere.

Primarul Chițac se inchină când cei prezenți susțin că nu are avizul Politței Rutiere pentru resistematizarea circulației.


Vă reamintim, încă de anul trecut s-a propus însă fără succes ca taxa de salubrizare să fie de 14 lei/lună/persoană. Consiliul Local Municipal s-a opus majorării.

Taxa de salubrizare este datorată numai de către persoanele fizice, locuitori ai municipiului Constanța și este fundamentată pe necesitatea asigurării prestațiilor pentru salubrizarea localității.
 
Contribuabilii au obligația de a depune o declarație în termen de 30 de zile de la data apariției oricărei modificări în ceea ce privește numărul de persoane care locuiesc în imobil, la care vor anexa documente justificative.
 
În prezent, taxa de salubrizare este în cuantum de 8 lei/lună/persoană și se plătește în 2 rate egale până la cele două termene scadente, 31 martie, respectiv, 30 septembrie, inclusiv.
 
Neachitarea la termenele scadente atrage calculul/plata de majorări de întârziere de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale neachitate în termen, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, până la data stingerii sumelor datorate, inclusiv.

Citește și: 
Aproape 250 de persoane fizice și juridice au depus o plângere prealabilă la Primăria Constanța. Este vizat proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului”(DOCUMENTE +FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii