Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:50 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO „NATO şi Uniunea Europeană sunt parteneri comuni ai Republicii Moldova“

ro

09 Nov, 2023 14:09 755 Marime text
Foto: Facebook/Mircea GeoanăUcraina va deveni membru al Uniunii Europene şi al NATO, este "un lucru cert", a declarat, joi, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la deschiderea Aspen - GMF Bucharest Forum, după cum informează Agerpres.ro

"Cu privire la calendar, la condiţiile reunite pentru astfel de decizii, este o chestiune pe care aliaţii o decid prin consens. Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina în primul rând în câştigarea acestui război şi consolidarea drumului său euroatlantic şi aş spune, din experienţa României, că drumul către UE şi drumul către NATO par separate, dar sunt foarte complementare. De aceea, orice pas în direcţia integrării europene ajută integrarea în NATO şi orice pas în relaţia cu NATO ajută în integrarea europeană şi lucrăm cu partenerii noştri din UE să nu ne dublăm eforturile", a explicat Geoană.


El a mărturisit că este "extrem de bucuros" privind avizul Comisiei Europene pentru începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova şi Ucraina.

"În special, pentru Republica Moldova este o veste formidabilă", a completat Mircea Geoană, menţionând susţinerea pentru obiectivul aderării Chişinăului la UE până în 2030.

"Este un obiectiv pe care îl susţinem cu toţii, iar NATO şi Uniunea Europeană suntem parteneri comuni ai Republicii Moldova şi îi vom ajuta din toate puterile să îşi atingă acest obiectiv şi să scape de blestemul geografiei într-un fel. Cred că avem noi, ca români, o obligaţie suplimentară şi o şansă nesperată de a vedea toţi vecinii noştri parte din aceeaşi familie", a spus Geoană.


Potrivit acestuia, în viitor, România va fi geografic în centrul comunităţii euroatlantice.

"Sunt absolut convins că şi Ucraina şi Moldova şi Georgia şi Balcanii de Vest vor face parte din aceeaşi familie cu noi şi noi, ca lideri la nivel internaţional şi noi ca lideri ai acestei ţări, cred că avem tot interesul de a avea în jurul nostru numai prieteni şi ţări care să facă parte din aceeaşi familie cu noi. Pentru prima dată în istorie, România n-ar mai fi o ţară de frontieră a Occidentului, ci ar fi parte a centrului comunităţii euroatlantice", a arătat secretarul general adjunct al NATO.


El a completat că nu resimte o oboseală în ceea ce priveşte eforturile ţărilor aliate de a sprijini Ucraina.

"Liderii noştri în lumea euroatlantică şi partenerii noştri globali continuă să susţină Ucraina. Avem o înţelegere perfectă a faptului că soarta Ucrainei este importantă nu doar pentru Ucraina şi Europa, este importantă pentru modul în care va arăta întreaga lume", a subliniat Geoană.


Conform acestuia, singura problemă ar fi că "nu avem încă suficientă capacitate de producţie pentru a ajuta Ucraina în cantităţile şi în ritmul pe care aceştia ni le solicită".

Secretarul general adjunct al NATO a evidenţiat că, în contextul actual de securitate, "nu avem luxul să nu putem să ne uităm în paralel şi la o problemă importantă în Ucraina şi vom ajuta Ucraina să izbândească în acest război şi să devină parte a familiei euroatlantice". "Este un lucru pe care sunt convins că îl vom face", a transmis el. 

Agerpres.ro 

Citește și: 

Mircea Geoană, despre o eventuală candidatură la Președinția României„Am un job de făcut la NATO şi am toată intenţia să mi-l fac până în ultima secundă“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii