Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:55 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT. Incendiu la Terapia Intensivă Covid Două dintre victimele de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, conduse pe ultimul drum (galerie foto+video)

ro

03 Oct, 2021 13:30 4104 Marime text


Zi tristă în Năvodari!

Astăzi, 3 ocombrie 2021, are loc înmormântarea a două dintre victimele incendiului de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

Slujbele de înmormântare se desfășoară la Biserica de lemn, din Năvodari, urmând ca cele două femei, mame, soții și surori, să fie conduse pe ultimul drum de către toți cei dragi, spre Cimitirul Municipal.

Una dintre victimele înmormântate astăzi este Paraschiva Datcu, internată la Secția de Terapie Intensivă a SCBI Constanța, spital suport Covid, la momentul izbucnirii incendiului.

La ceremonie sunt prezente zeci de persoane, familie, prieteni și cunoștințe. O astfel de tragedie nu poate și nu trebui să lase pe nimeni impasibil.

Amintim, surse bine informate au precizat că cele șapte persoane decedate în urma tragediei din Constanța din 1 octombrie 2021 sunt Iliana Satcâu (decedată la Spitalul de Boli Infecțioase), Georgeta Alupoaie (decedată la Spitalul Militar), Maria Cristescu (decedată la Spitalul Județean), Paraschiva Datcu (decedată la Spitalul de Boli Infecțioase), Negisar Bevlit (decedată la Spitalul de Boli Infecțioase), Angela Paladi (decedată la Spitalul de Boli Infecțioase) și Maria Stoica (decedată la Spitalul de Boli Infecțioase).

Facem precizarea că cele șapte persoane decedate în această tragedie nu sunt morții nimănui, ci sunt responsabilitatea statului și a autorităților implicate.


Este deja cea de-a treia tragedie de acest gen produsă la un spital Covid din țară, în doar câteva luni, iar fiecare dintre autoritățile cărora le revine responsabilitatea pentru situația creată trebuie să dea socoteală pentru cele ce se cuvin și pentru cele ce se vor stabili, potrivit legislației în vigoare, inclusiv familiilor celor șapte persoane care au murit în cumplitul incendiu.


Slujba de înmormântare este în curs de desfășurare.


Clopotul sună trist. Alături de familiile îndoliate sunt prezenți prieteni, cunoștințe, dar și alți oameni, îndurerați de tragedia care pare să se repete la fiecare câteva luni în România.

În aceste momente, sicriul în care se află trupul neînsuflețit al Paraschivei Datcu a fost scos din biserică și purtat pe brațe spre mașina ce o va conduce pe ultimul drum.

Slujba a luat sfârșit.

Sora Paraschivei Datcu, Violeta Datcu, în lacrimi, dă glas neputinței care ne cuprinde pe toți într-o astfel de tragedie:


„...schimbă miniștri! Ai Educației, Sănătății!...E posibil așa ceva?! Domnule Cîțu, câți miniștri mai schimbați? Câți mai schimbați? Unul apucă să facă ceva și apoi imediat îl schimbă, pentru ce? Pentru bani? Când nu mai ai viață, nu îți mai trebuie niciun ban, nimic! Sora mea a murit cu zile, nici eu nu mai pot. Am venit de-o săptămână de la București, să o văd în viață, să se facă bine!“


Sergiu Datcu, fiul victimei, a împărtășit din oroarea care apasă sufletele în astfel de momente:

„Trăiesc o dramă! Mi-au omorât mama, pur și simplu, mi-au omorât-o! Au sufocat-o ca la Auschwitz! În Certificatul constatator de la Medicină Legală au spus că a suferit stop cardiac respirator acut și inhalare de dioxid de carbon. Practic, i-au băgat gaze ca la Auschwitz, i-au găsit plămânii și traheea neagră. (...) Mama mea era spre bine, conștientă, cooperantă, vorbea. A murit conștientă, mi-au omorât-o, sistemul ăsta criminal. Că așa poți să=l numești, un sistem criminal care de 30 de ani nu se mai oprește, a omorât oameni nevinovați“



PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii