Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:08 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Licitații Constanța Peste 10 milioane de lei, supervizarea lucrărilor de modernizare a gărilor din Costinești, Neptun și Ciulnița

ro

22 May, 2024 17:00 518 Marime text
  • Valoarea estimată a contractului este 10.124.662,85 lei, conform platformei SEAP
 
Compania Națională de Căi Ferate „CFR” SA organizează o licitație amplă care vizează achiziția de Servicii de Consultanță și Supervizare a proiectării și execuției lucrărilor pentru "Modernizarea/reabilitarea a 47 de stații de cale ferată din ROMÂNIA – SRCF Constanța, 4 stații: Neptun hc, Costinești Tabără, Ciulnița și Mangalia" , Lot 1 Stația Ciulnița și Lot 2 Statia Costinești Tabără și Neptun h.c.
 
Valoarea estimată a contractului este 10.124.662,85 lei, conform platformei SEAP. Termenul limită pentru depunerea ofertelor și data licitației este 25 iunie 2024.
 
Lucrările au ca scop principal îmbunătățirea condițiilor de exploatare în stație și furnizare de servicii de calitate pentru călători, prin aducerea stației la parametrii de funcționare care să respecte normele de exploatare românești, internaționale și europene în domeniul feroviar. Principalul obiectiv îl constituie clădirea de călători a stației de cale ferată, cu accent pe zonele de acces, pe spațiile destinate serviciilor pentru călători, pe zona comercială, cât și elementele de legătură cu liniile de cale ferată, reprezentată de peroane, pasarele, pasaje pietonale, copertine, precum elemente de siguranță și confort pentru călători, reprezentate de balustrade, garduri de siguranță între linii, rampe etc.
 
Gara de la Ciulnița va fi demolată și construită una nouă
 
Stația Ciulnița este administrate de Surcursala Regională CF Constanța, fiind amplasată în județul Călărași. Este un nod feroviar important, la intersecția dintre calea ferată București-Constanța cu calea ferată Călărași-Slobozia, fiind amplasată la km. 109+132 pe magistrala CF 800 București-Constanța. Clădirea beneficiază de facilități minime pentru clădirile de călători și pentru personalul CFR (exemplu – grupuri sanitare în stare avansată de degradare, spații de depozitare aglomerate, iluminat potrivit legislației anterioare, subdimensionat, instalații sanitare degradate etc.). Stația nu este conformă pentru a răspunde nevoilor persoanelor cu mobilitate redusă, dizabilități vizuale și/sau auditive. Multe spații au funcțiuni incerte, altele au ajuns spațiu de depozitare. S-a decis, așadar, demolarea clădirii de călători și înlocuirea acesteia cu o clădire nouă.
 
Gările de la Costinești Tabără hc. și Neptun o să fie construite de la zero
 
Costinești Tabără hc. și Neptun sunt amplasate în județul Constanța, fiind administrate de SRCF Constanța. Gara de la Costinești Tabără hc. a fost pusă în funcțiune în anul 1996 și are prevăzute două peroane pentru deservirea călătorilor. Clădirea aferentă, aflată pe linia 813, linie simplă și neelectrificată, a fost realizată în două etape. În anii 1990-1991 s-au construit două corpuri mici din prefabricate de beton armat, unul adăpostind un birou de mișcare, casa de bilete, spațiu pentru bagaje de mână, iar cel de-al doilea un spațiu tehnic. În anul 2000, în spațiul dintre acestea se construiește un corp nou, cu structură de oțel și aluminiu, care adăpostește un birou cu casă de bilete și un spațiu comercial. În urma expertizei, s-a concluzionat că această nu mai prezintă siguranță în exploatare și s-a decis demolarea și înlocuirea cu o clădire nouă.
 
Neptun hc. este o haltă comercială amplasată la km. 261+086 pe intervalul c.f. Costinești – Neptun h.c., interval c.f. care face parte din Magistrala CF 800 București-Mangalia, secțiunea 813. Halta a fost pusă în funcțiune în anul 1996, fără renovări sau consolidări ale construcției inițiale. De la darea în funcțiune a clădirii și până în prezent clădirea nu a beneficiat de reparații capitale sau consolidări, doar reparații curente, respectiv igienizări. În urma expertizei clădirii de călători și a auditului energetic, efectuate de o echipă de experți, s-a decis demolarea și înlocuirea cu o clădire nouă. Este necesară reabilitarea urgentă a peroanelor, a zonelor de acces, a spațiilor destinate serviciilor pentru călători, a zonei comerciale, cât și a elementelor de legătură cu liniile c.f. reprezentate de peron, piețe ale gărilor/parcări, pasaje pietonale, copertine, precum și elemente de siguranță și confort pentru călători, reprezentate de balustrade, garduri de siguranță, între linii, rampe.
 
Modernizare clădiri
 
Amintim că, CFR anunța săptămâna trecută faptul că au fost semnate contractele de modernizare a celor două clădiri de călători din haltele Costinești Tabără și Neptun cu Asocierea CONSTRUCT I.N.G. I.S.P.C.F.- ARCADA COMPANY - SPIACT CRAIOVA - PRO AMI'S CONSULTING S.R.L și au o durată de implementare de 12 luni, din care 4 luni pentru elaborarea proiectului tehnic și 8 luni, de la emiterea Autorizației de Construire, pentru execuția lucrărilor de modernizare, arată un comunicat al CFR.
 
Valoarea contractului pentru modernizarea haltei de călători COSTINEȘTI TABĂRĂ este de 14.062.160,74 lei, fără TVA, iar pentru halta NEPTUN de 16.571.306,07 lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri nerambursabile, prin PROGRAMUL TRANSPORTURI, și de la Bugetul de Stat.
 
Modernizarea clădirilor din cele două halte de călători include următoarele lucrări:
  • clădiri noi de călători;
  • peroane noi, inclusiv rampe pentru persoanele cu dizabilități;
  • sistematizarea accesului la peroane;
  • amenajarea trecerilor la nivel;
  • garduri de protecție în zona liniilor;
  • instalații moderne de telecomunicații și pentru siguranța circulație;
  • sistem de supraveghere video.
 
Reamintim faptul că, în cadrul programului pentru modernizarea stațiilor de pe raza SRCF Constanța, cu finanțare prin Programul Transporturi, este inclusă și clădirea stației Ciulnița, o investiție cu o valoare estimată de 28.801.221,64 lei, fără TVA, procedură aflătă în etapa de evaluare oferte.
 

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și
 
30,63 milioane lei pentru clădiri noi de călători în haltele Costinești Tabără și Neptun

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii