Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:23 22 09 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legalitatea construcțiilor și a activităților desfășurate pe plaja și faleza din Tuzla, verificate. Câțiva operatori au fugit! Ce măsuri s-au luat (galerie foto)

ro

14 Jul, 2020 13:16 1201 Marime text

 


• Control la Tuzla. Echipele mixte au aplicat și o amendă în valoare de 25 de mii de lei.


Inspectorii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au făcut parte din echipele mixte de control care au verificat la sfârșitul săptămânii trecute legalitatea construcțiilor și activităților desfășurate pe plaja și faleza din localitatea Tuzla.
 
Din cadrul echipelor mixte au făcut parte specialiști ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Direcției de Sănătate Publică Constanța, Garzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța, Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța, Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, care au verificat aspectele ce intră în competența fiecărei instituții.
 
Activitatea de control a inspectorilor Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral s-a finalizat cu o măsură de remediere a deficiențelor constatate și o amendă în valoare de 25 de mii de lei pentru construcții ilegale și nerespectarea măsurilor impuse.
 

Din nefericire, câțiva operatori au fugit la apariția inspectorilor A.B.A.D.L. și nu s-au putut face verificări în aceste cazuri. În același timp, pentru alte neconformitățiile constatate, care nu țin de competența A.B.A.D.L. au fost notificate: Primăria Tuzla, Căpitănia Zonală Constanța, Garda de Coastă și Poliția Tuzla, se arată într-un comunicat al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral.

 

În urma acțiunii de control, precum și în urma verificărilor anterioare efectuate de inspectorii din cadrul A.B.A.D.L. a fost înștiințată Primăria Tuzla că pe faleza din localitate există o serie de construcții realizate fără acte tehnico-juridice (avize de specialitate, autorizații de construire etc.). Mai mult, o parte din aceste construcții au extinderi pe plajă afectând prismul de piatră destinat protecției falezei, prism care se află pe domeniul public al statului aflat în administrarea A.B.A.D.L.În ceea ce privește construcțiile de pe faleza Tuzla, ținând cont că la data prezentei există pe rol un dosar privind revendicarea falezei de către A.B.A.D.L. care în conformitate cu prevederile art. 3 din Legea Apelor nr. 107/1996 actualizată aparține domeniului public și în administrarea A.B.A.D.L., până la soluționarea litigiului, întreaga responsabilitate revinePrimăriei Tuzla. Aceasta trebuie să identifice persoanele care au edificat construcții pe faleza Tuzla și să procedeze la dezafectarea acestora în conformitate cu competențele care revin în baza prevederilor art. 33 din Legea nr. 50/1991 republicată. În prezent există acțiune în revendicare din 22.09.2015, în contradictoriu cu Primăria Tuzla și a CL Tuzla prin care A.B.A.D.L. revendică  suprafața de faleză, care era la momentul acțiunii de 537.253 mp, iar aceasta a ajuns la 655.738 mp în 2018 datorită noilor intabulări/dezmembrări/alipiri, dar și a unor interpretări eronate care au rezultat din date preluate din expertiza topo-geografică. Operatorii care nu au fugit din calea controalelor au declarat că sunt în această situație de mult timp pentru că sunt agreați de Primăria Tuzla, lucru care reise și din“CERTIFICATELE DE OPORTUNITATE” emise de UAT Tuzla către operatorii economici din zonă. Cu siguranță nu va fi ultimul control pe plaja Tuzla, a declarat directorul A.B.A. Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola.

 
De asemenea, inspectorii A.B.A.D.L. au pus la dispoziția Poliției Tuzla un document privind situația agenților economici beneficiari ai contractelor de închiriere asupra sectoarelor de plajă de pe raza U.A.T. Tuzla pentru a lua măsurile ce se impugn, cu mențiunea că pe aceste sectoare de plajă nu se pot amplasa beach-baruri.
 
Tot în urma verificărilor în echipe mixte, inspectorii din cadrul A.B.A.D.L. au constatat existența pe plaja localității Tuzla a unor ambarcațiuni destinate agrementului nautic (ski-jeturi și bărci cu motor) fără a exista bază de agrement nautic. Astfel, s-a înștiințat Căpitănia Zonală Constanța și Garda de Coastă că desfășurarea acestei activități în apropierea zonei de îmbăiere constituie pericol, precum și un obstacol pentru turiștii aflați în zona de îmbăiere și au solicitat intervenția acestora în conformitate cu competențele fiecărei instituții pentru identificarea agenților economici care dețin ambarcațiunile, precum și eliberarea zonei.

Sursa foto: Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral

Ti-a placut articolul?

Comentarii