Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:12 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La bordul unei nave impunătoare Fregata franceză „Jean Bart”, escală în Portul Constanța (galerie foto)

ro

21 May, 2016 00:00 3642 Marime text
Fregata franceză „Jean Bart” este o navă din clasa F 70AA care poate desfăşura misiuni de luptă antiaeriană în cadrul operațiunilor aero-maritime, precum şi acţiuni de gestionare a crizelor maritime. Nava poate interveni în orice zonă de pe glob, împreună cu alte platforme militare aliate sau internaționale. Aceste nave de luptă sunt apte pentru a îndeplini misiuni de prezență, cooperare sau luptă, în timp de pace, criză sau război.
 
Fregata franceză „Jean Bart” este o navă antiaeriană echipată cu tot armamentul necesar apărării antiaeriene, misiunea principală fiind de a escorta portavioanele. Echipajul este format din 250 de persoane, la bord existând și un elicopter. Este echipat cu multe sisteme de apărare, de detectare, care îi permit să se apere pe el, plus alte vapoare. Este un vapor militar care luptă împotriva ameninţărilor aeriene - avioane de atac și rachete aeriene, inclusiv a altor vapoare și a submarinelor. Poate primi mai multe misiuni, însă principalele vizează apărarea antiaeriană, iar în acest moment se află într-o misiune de lungă durată în Marea Mediterană. Lungimea vaporului este de 140 de metri, are o greutate de 5.000 de tone și viteza maximă 30 de noduri, adică aproximativ 60 km/h.
 
Vizitarea navei a fost urmată de o conferință de presă, la care au participat Excelența Sa François Saint-Paul, ambasadorul Franței în România, colonelul dr. ing. Christophe Midan, atașatul apărării pe lângă Ambasada Franței în România, căpitan-comandorul Olivier De Saint Julien, comandantul Fregatei „Jean Bart”, şi comandorul Cornel-Eugen Cojocaru, comandantul Fregatei „Mărășești”.
 
„Jean Bart a fost un exemplu de marinar curajos, de marinar care a sprijinit statul francez. Această tradiție este reprezentată prin această fregată. Sunt foarte onorat să fiu acum alături de comandantul fregatei. Avem și în Franța o tradiție de marină foarte mare și avem nave și submarine de toate tipurile. Suntem capabili să folosim aceste capacități oriunde în lume și să lucrăm cu aliații“, a precizat François Saint-Paul, ambasadorul Franței în România.
 
„Pentru noi, este o bună oportunitate, având partenerii și aliații noștri francezi aici, în România. Este o ocazie bună ca Forțele Navale Române să planifice două exerciții cu Fregata «Jean Bart». Prima parte a exercițiului s-a finalizat. A fost cu Fregata «Mărășești», care a participat cu Fregata «Jean Bart» la exerciții pe mare. A doua parte a exercițiului va începe luni. În prima parte, am planificat exerciții de apărare antiaeriană cu fregata franceză, exerciții de căutare și atac al submarinului, exerciții de luptă la suprafață, exerciții de luptă foarte intense, care ne-au arătat că nivelul de interoperabilitate dintre marina română și cea franceză a fost foarte ridicat. Sunt mândru că echipajul român s-a ridicat la același nivel - avem aceleași proceduri, aceleași tactici și, chiar dacă nu am lucrat împreună cu «Jean Bart», foarte ușor ne-am putut ridica la același nivel“, a declarat comandor Cornel-Eugen Cojocaru, comandantul Fregatei „Mărășești”.
 
Luni, 23 mai, este prevăzut un exercițiu bilateral româno-francez, la care vor participa şapte nave militare româneşti şi aproximativ 800 de marinari militari români, precum şi două avioane MIG-21 Lancer ale Forţelor Aeriene Române.
  
Sursa foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii