Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:20 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

KMG International, operaţiuni şi rezultate în creştere în primele nouă luni din 2016

ro

23 Nov, 2016 00:00 802 Marime text
KMG International şi-a majorat în primele nouă luni ale acestui an activităţile de rafinare şi distribuţie carburanţi în regiunea Mării Negre, acestea fiind susţinute şi de beneficiile programului de optimizare şi eficientizare iniţiat în 2013 - „Business Transformation”.
 
Toate acestea au contribuit la atingerea de către Grup a unui rezultat operaţional (EBITDA) de 145 de milioane de dolari, cu peste 6% faţă de nivelul atins în perioada ianuarie - septembrie din 2015, pe fondul unei cifre brute de afaceri de aproximativ 5 miliarde de dolari.
 
„La baza performanţelor operaţionale şi financiare obţinute în primele nouă luni ale anului se regăsesc direcţiile strategice dezvoltate şi adoptate de KMG International în perioada 2013 - 2014, împreună cu unicul său acţionar - KazMunayGas. Acestea au vizat consolidarea activităţilor de profil, dezvoltarea prezenţei Rompetrol în regiunea Mării Negre, creşterea sinergiilor cu compania-mamă, îmbunătăţirea şi eficientizarea proceselor şi operaţiunilor, precum şi atragerea şi implicarea angajaţilor în atingerea acestor rezultate. Astfel, am reuşit să ne continuăm evoluţia pozitivă, în linie cu obiectivele propuse în 2015, când am depăşit recordurile istorice de peste 18 ani de la înfiinţarea Grupului”, declară Zhanat Tussupbekov, directorul general al Grupului KMG International.

Activităţile de rafinare - 4,14 milioane de tone de materie primă 

Astfel, activităţile de rafinare derulate de Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, dar şi de divizia de petrochimie, s-au ridicat la 4,14 milioane de tone de materie primă în perioada ianuarie - septembrie a anului, în scădere cu 5% faţă de nivelul atins în perioada similară din 2015. Diferenţa a fost determinată în principal de oprirea activităţilor de producţie ale rafinăriei Petromidia în luna august pentru realizarea unor lucrări de investiţii şi de mentenanţă, dar şi pentru remedierea zonei afectate de incendiul din 22 august. Rafinăria Petromidia Năvodari, cea mai mare unitate de profil din România şi una dintre cele mai moderne din regiunea Mării Negre, a reuşit în primele nouă luni ale anului să-şi majoreze cu 3% cantitatea de materii prime procesate zilnic, de la 15.080 de tone în perioada similară din 2015 la 15.510 tone.

Export de 1,7 milioane de tone de produse 

Divizia de rafinare a Grupului a consemnat în primele nouă luni ale anului 2016 o creştere de 44% a rezultatului operaţional (EBITDA), până la un nivel de 74,1 milioane de dolari, în contextul unei îmbunătăţiri de 4% a vânzărilor pe piaţa internă şi al scăderii livrărilor la export - efect al diminuării cererii din piaţa de profil.

În primele nouă luni din 2016, prin diviziile de rafinare şi petrochimie, Grupul a exportat o cantitate totală de produse de 1,7 milioane de tone, în principal către partenerii din regiunea Mării Negre.
 
KMG International este acţionarul majoritar al Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriilor Grupului din România), cu o participaţie de 54,63% (directă şi indirectă), alături de statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine o participaţie de 44,69%.
 
Volumul produselor petroliere comercializate de Grup pe plan intern s-au ridicat la 1,95 de milioane de tone (+11%), din care peste 53% au reprezentat-o carburanţii distribuiţi de Rompetrol Downstream prin staţiile Rompetrol (+2%), dar şi en gros către parteneri (+12%). La finele lunii septembrie, compania opera pe plan intern o reţea de 729 de puncte comercializare carburanţi, şase depozite, 230 de staţii alimentare GPL auto şi 9.000 de puncte de distribuţie butelii. Rezultatul operaţional (EBITDA) al activităţilor de retail în România a fost de 40,2 milioane de dolari la nivelul diviziei Rompetrol Downstream, în creştere cu 20%.
 
Printre măsurile care au susţinut atingerea acestei performanţe se numără continuarea programului de transfer al staţiilor Rompetrol în administrarea dealerilor, finalizarea programului de rebranding al benzinăriilor, implementarea cu succes în luna august a noului sistem de automatizare a activităţilor aferente celor şase depozite din România (Mogoşoaia, Arad, Craiova, Zărneşti, Vatra Dornei, Şimleul Silvaniei).

Rezultatul operaţional al diviziei de trading, în creştere cu 25% 

La nivel regional, Grupul a atins un nivel al livrărilor de produse petroliere prin activităţile de trading de circa 1,4 milioane de tone către subsidiarele sale şi către partenerii tradiţionali. Vânzările totale de carburanţi înregistrate de subsidiarele din Bulgaria, Moldova şi Georgia s-au ridicat în primele nouă luni ale anului la 673.000 de tone, cu 14% peste nivelul aferent perioadei similare din 2015. Rezultatul operaţional (EBITDA) al diviziei de trading în perioada ianuarie - septembrie a fost de 22,4 milioane de dolari, în creştere cu 25%, pe fondul îmbunătăţirii profitabilităţii aferente
vânzărilor de materii prime către terţi.
 
Performanţele obţinute de Grup în primele nouă luni ale anului au fost completate şi de beneficiile programului de transformare a operaţiunilor şi activităţilor sale, iniţiat în 2013. Astfel, în aceeaşi perioadă, impactul direct al proiectelor derulate s-au ridicat la 19,7 milioane de dolari, acestea vizând creşterea eficienţei rafinăriei Petromidia, îmbunătăţirea volumelor de produse petroliere comercializate în România şi în regiunea Mării Negre, dar şi implementarea centrului corporativ de servicii la nivelul KMG International.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii