Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Industria producătoare de tutun are un impact "devastator" asupra mediului înconjurător. Avertismentul OMS

ro

31 May, 2022 20:10 1261 Marime text
Industria tutunului, foto: Pixabay Pe lângă impactul dăunător asupra sănătăţii oamenilor, provocând anual 8 milioane de decese, fumatul distruge pădurile şi contribuie la încălzirea globală, avertizează marţi Organizaţia Mondială s Sănătăţii de Ziua Mondială fără Tutun, marcată în data de 31 mai, relatează EFE.


În această zi de conştientizare asupra fumatului, desfăşurată anul acesta sub sloganul "Tutunul otrăveşte planeta noastră", OMS atrage atenţia cu privire la impactul asupra mediului al acestui viciu, prin pierderea anuală a 600 de milioane de copaci, 200.000 de hectare de teren, 22.000 de tone de apă şi emisii de 84 de miliarde de tone de CO2.


Aceste emisii reprezintă a cincea parte din totalul emisiilor aviaţiei civile, astfel încât se poate spune că fumatul contribuie la schimbările climatice, notează OMS care subliniază prejudiciile aduse de această industrie ţărilor în dezvoltare, unde se află majoritatea culturilor de tutun.


În aceste economii, "apa şi pământul sunt necesare cu disperare producerii de alimente, însă în locul lor sunt preferate culturile de tutun nocive şi sunt distruse păduri pentru a obţine mai multe terenuri pentru aceste plantaţii", avertizează OMS.


La acestea se adaugă impactul reziduurilor derivate din tutun: filtrele de ţigară, ce conţin microplastice, sunt a doua principală sursă de poluare plastică a planetei.
 

"Reziduurile de tutun, unul dintre deşeurile cele mai comune ale planetei, conţin peste 7.000 de substanţe chimice toxice care afectează mediul înconjurător. Aproximativ 4,5 mii de miliarde de filtre contaminează oceanele, râurile, trotuarele, parcurile şi plajele noastre în fiecare an", a avertizat directorul OMS pentru promovarea sănătăţii, Ruediger Krech.


OMS notează în acest sens preţul înalt plătit pentru îndepărtarea deşeurilor provocate de tutun, plătite în general din banii contribuabililor: China plăteşte anual 2,6 miliarde de dolari, India 766 de milioane, iar Brazilia şi Germania peste 200 de milioane de dolari fiecare.


Organizaţia cu sediul la Geneva a aplaudat în schimb iniţiativele unor ţări ca Spania sau Franţa şi ale unor oraşe ca San Francisco (SUA) care au elaborat legislaţii pentru ca industria tutunului să plătească costurile de salubrizare generate de consumul de tutun.


OMS a lansat totodată un apel ca filtrele de ţigări "să fie tratate ca ceea ce sunt, plastice de unică folosinţă" şi să fie interzise pentru a proteja sănătatea şi mediul înconjurător".


Sursa: Agerpres 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii