Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:26 06 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România, relații diplmatice O poveste africană. De la Nyasaland la Malawi (FOTO)

ro

06 Jul, 2025 15:01 242 Marime text

În 1891 Malawi a devenit protectorat al Angliei sub denumirea de Nyasaland. În 1964 a fost proclamată independența de stat a Nyasalandului, care a luat numele de Malawi. La 6 iulie 1966 devine republică.

Republica Malawi (engleză: Republic of Malawi), cunoscută anterior sub numele de Nyasaland, este un stat fără ieșire la mare, situat în sud-estul Africii.


Scurt istoric și tranziții politice

Teritoriul Malawi a fost sub suveranitate britanică între anii 1891 și 1964. După obținerea independenței, a devenit un stat cu un singur partid, sub președinția lui Hastings Kamuzu Banda, care a rămas la putere până în 1994. În acel an, Banda a fost învins în alegeri de fostul său colaborator, Bakili Muluzi, care a condus țara până în 2004, când Bingu Mutharika a fost ales președinte.


Geografie și climă

Malawi este situată între Zambia, Mozambic și Tanzania. Relieful său este dominat de un platou, mărginit la est de o porțiune a marelui graben est-african, unde se află și Lacul Nyasa. În partea de sud-est se ridică masivul Mlanje, atingând o înălțime de 3.000 de metri. Clima este ecuatorială musonică, caracterizată prin precipitații abundente în timpul verii australe.


Evoluție istorică

Teritoriul actual al Malawi a fost locuit de triburi bantu, iar europenii au apărut în secolul al XVIII-lea. În 1891, Malawi a devenit un protectorat britanic sub numele de Nyasaland. Independența statului Nyasaland a fost proclamată în 1964, moment în care a adoptat numele de Malawi. Pe 6 iulie 1966, țara a devenit republică.


Sistem politic

Conform constituției din 18 mai 1995, Malawi este o republică prezidențială. Puterea executivă este exercitată de un cabinet numit și coordonat de președinte, în timp ce puterea legislativă aparține unui parlament unicameral, format din Adunarea Națională și președintele acesteia. Printre partidele politice din Malawi se numără Malawi Congress Party și United Democratic Front. După decesul fostului președinte Bingu wa Mutharika, conducerea statului a fost preluată de noua președintă, Joyce Banda.


Diviziuni administrative: Districtele Malawi

Malawi este împărțită în 27 de districte: Balaka, Blantyre, Chikwawa, Chiradzulu, Chitipa, Dedza, Dowa, Karonga, Kasungu, Likoma, Lilongwe, Machinga, Mangochi, Mchinji, Mulanje, Mwanza, Mzimba, Ntcheu, Nkhata Bay, Nkhotakota, Nsanje, Ntchisi, Phalombe, Rumphi, Salima, Thyolo și Zomba.

Economie și resurse

Patru cincimi din forța de muncă a Malawi este angajată în agricultură, principalele culturi fiind tutunul, ceaiul, trestia de zahăr și bumbacul. Extracția cărbunelui și a calcarului contribuie, de asemenea, la economie. Produsele industriale cheie includ zahărul, berea, țigările, săpunul, substanțele chimice și textilele. Guvernul actual depune eforturi pentru a dezvolta economia de piață, educația și pentru a rezolva problemele de mediu și pe cele legate de HIV/SIDA. Turismul atrage anual aproximativ 600.000 de vizitatori.

Malawi se confruntă cu dezavantajul lipsei accesului direct la Oceanul Mondial. Economia este puternic dependentă de sprijinul financiar extern, deși datoria externă a scăzut semnificativ recent. Balanța comercială este deficitară, iar principalii parteneri comerciali sunt statele din regiune (Africa de Sud, Zimbabwe, Tanzania etc.), Germania și SUA.

Demografie și compoziție etnică

În 2002, Republica Malawi a înregistrat o populație de 10,7 milioane de locuitori. Capitala, Lilongwe, avea o populație de 395.000 de locuitori în același an. Alte orașe importante sunt Blantyre, Mzuzu și Zomba. Limbile oficiale sunt Chichewa și engleza. Compoziția etnică este predominant formată din persoane de culoare Bantu. În ceea ce privește cultele, se înregistrează: animism 43%, creștinism 42% (catolici, protestanți) și islam 15%.

Cultură și patrimoniu UNESCO

Cultura din Malawi este bogată și diversă. Până în 2011, două situri din această țară au fost incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.



România a stabilit relaţii diplomatice la nivel de ambasadă cu Republica Malawi la 15 iulie 1985

România a stabilit relaţii diplomatice la nivel de ambasadă cu Republica Malawi la 15 iulie 1985. Raporturile bilaterale sunt derulate prin intermediul Ambasadei României la Harare, respectiv al Ambasadei Malawi la Bruxelles. În martie 2019, reprezentantul cu însărcinări speciale pentru candidatura României la Consiliul de Securitate al ONU a vizitat Malawi, unde a avut intrevederi cu secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe și a participat la o masa rotunda pe tema educației cu secretarii de stat din ministerele educației, sănătății și dezvoltării, reuniune la care au fost prezenți rectorii principalelor universități din Malawi, alți reprezentanți din domeniul educației.


România și Malawi cooperează pe plan multilateral, în principal la ONU și în cadrul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Uniunea Africană, pe teme majore de interes comun cum ar fi securitatea globală, schimbări climatice, politica de dezvoltare, educație și sănătate etc.

România contribuie la proiecte de dezvoltare în Malawi, în cadrul programelor UE Global Gateway și Team Europe.

Cursanți din Malawi au participat la programe de pregătire organizate de Academia Diplomatică a României, pe teme de interes pentru statul african. Cetăţenii celor două state au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul României, respectiv al Republicii Malawi.


Adrese utile 

Ambasada Republicii Malawi Westfalische Starsse 86, 10709 Berlin
Tel: (0049-30) 84 31 540 Fax: (0049-30) 84 31 54 30
Email: malawiberlin@aol.com



Notă: Lista Corpului Diplomatic a fost actualizată în decembrie 2024.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecția datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Sursa foto: Pixabay 




Citește și:

România, relații diplmaticeDe la visul lui Bolívar la realitatea contemporană- Povestea Venezuelei (FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii