Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:22 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În Constanța Sindicatul CERONAV se opune măsurii de comasare a centrului cu structuri bugetare

ro

16 Nov, 2023 15:17 1031 Marime text






 
  • Ca urmare a intențiilor de comasare a Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale - CERONAV cu orice altă structură bugetară, Sindicatul Liber CERONAV, face câteva precizări.
 
În primul rând, salariații instituției cu autofinanțare CERONAV se opun radical comasării cu oricare altă structură organizatorică bugetară. Sindicatul argumentează acest lucru prin faptul că poate genera în degradarea imaginii CERONAV, „obținută prin multă muncă asiduă, de-a lungul existenței sale”, conform unui comunicat al sidicatului centrului.
 

„Timp de 47 de ani, CERONAV a evoluat constant, în conformitate cu legislatia națională în domeniu, reglementările internaționale și standardele
de instruire stabilite de diversele organisme de acreditare/ recunoaștere, furnizând servicii de instruire de cea mai înaltă calitate și devenind un adevărat centru de excelență în Uniunea Europeană. Pregătirea personalului navigant se realizeză în baza convenției și codului STCW, a Directivei Europene 2017/2397 privind recunoașterea calificărilor profesionale în sectorul navigației pe ape interioare, precum și a cursurilor model agreate la nivelul Organizației Maritime Internaționale (IMO) de către întreaga comunitate maritime”, se arată, în comunicat.

 
CERONAV este singurul centru din Europa care furnizează cursuri sub toate cele cinci standarde - STCW, OPITO, NAUTICAL INSTITUTE, GWO și Directiva Europeană 2017/2397.
 
Prin urmare, trecerea la o altă formă de organizare, ar duce la un nou proces de acreditare, lung și anevoios, timp în care cursurile ar fi suspendate, subliniază membrii sindicali.
 

„Acest lucru ar duce la scoaterea din piața de pregătire, pe de o parte, a personalului român maritim și fluvial, a lucrătorilor români de pe diferite platforme maritime din industria oil și gaz, sau din domeniul eolian, iar pe de altă parte, și scoaterea României de pe lista țărilor acreditate să desfășoare astfel de cursuri”, mai adaugă sursa citată.
 

Temerea sindicatului ar fi că CERONAV are o activitate națională unică și specifică, care nu are legătură cu activitatea altor structuri organizatorice bugetare, iar fuziunea cu alte structuri poate provoca dezechilibre economice financiare, care pun în pericol patrimoniul CERONAV, prin pierderea investițiilor în curs și cele viitoare, precum și finanțările programelor cu proiectele europene.
 

„Asocierea cu alte entități bugetare, care nu sunt din sfera de activitate a CERONAV, va crea probleme serioase economice, deficiența economico-financiară a acestora, limitând, sau chiar blocând complet și iremediabil activitatea instituției, precum și activitatea de pregătire a navigatorilor români și străini”, mai specifică CERONAV.


 

În prezent centrul nu primește bani de la bugetul de stat, fiind o instituție finanțată integral din fonduri proprii.
 

„Riscul pierderii locului de muncă pentru cei 163 de angajați ai CERONAV și libera practică în flota maritimă, în urma procesului de comasare, reprezintă   un experiment riscant pentru o instituție careeste într-o continuă dezvoltare de aproape 50 de ani. Prin urmare, în cazul în care intențiile procesului de comasare se vor concretiza, salariații sunt hotărâți să demareze acțiuni specifice de protest, inclusiv declanșarea grevei generale”, conchid sindicaliștii CERONAV

Citește și
CERONAV Constanța cumpără de la o firmă din Galați un manipulator pentru simulatorul HUET (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii