Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:06 26 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În atenția SNM Undă verde pentru Statul Român! Ministerul Economiei a definitivat legea preluării acțiunilor majoritare în societățile mixte

ro

19 Jul, 2018 00:00 846 Marime text
O ordonanţă de urgenţă care completează OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, adoptată prin Legea nr. 111/2016, cu modificările şi completările ulterioare, a fost promovată în Guvern de Ministerul Economiei şi, ulterior, adoptată de către Executiv.
 
Ordonanţa de urgenţă votată în ultima şedinţă de Guvern completează un vid legislativ care nu a fost avut în vedere în anul 2011, când a fost elaborată OUG 109, dar nici pe traseul din Legislativ al legii de aprobare din anul 2016. Lacuna legislativă privește situaţia companiilor la care statul român devine din acţionar minoritar acţionar majoritar. Actul normativ era necesar pentru situaţiile viitoare în care se va dovedi necesară transformarea participaţiilor minoritare deţinute în prezent de către Statul Român la unii agenţi economici în participaţii majoritare la aceiaşi agenţi, pentru protejarea unor interese naţionale cu caracter strategic, de natură economică sau socială.
 
Actul normativ promovat de Ministerul Economiei permite încredinţarea conducerii executive a societăţii a controlului managerial sau operaţional către acţionarul privat, numai după o analiză a Adunării Generale a Acţionarilor şi doar în condiţiile următoare: ca Statul Român să devină acţionar majoritar, după ce a fost acţionar minoritar, ca acţionarul privat să deţină capacitatea tehnică şi financiară necesară dezvoltării companiei.
 
Investitorul privat este cel care asigură capital, know-how, tehnologie, comenzi şi contracte, brand etc. Eficienţa unui operator economic depinde, în mod determinant, de performanţa managementului acestuia, de corecta implementare în funcţionarea societăţii a mecanismelor de bună guvernare. De aceea, actul normativ promovat de minister permite consolidarea societăţilor la care statul redobândeşte calitatea de acţionar majoritar.
 
Încredinţarea conducerii manageriale, care se face de către AGA, poate fi revocată tot de către AGA dacă se dovedeşte că performanţa societăţii nu se păstrează sau scade capacitatea tehnică şi financiară a companiei, adică nu mai sunt îndeplinite condiţiile în care a fost acordată încredinţarea managementului.

Situaţia companiei Damen la Şantierul Naval Mangalia 

Cel mai recent exemplu este legat de venirea olandezilor de la Damen în locul coreenilor la Şantierul Naval Mangalia - 2 Mai. Negocierile au mers foarte bine, însă contractul final nu putea fi semnat în siguranţă din pricina incoerenţei legislative. Statul Român, acţionar majoritar, nu are experienţa profesională necesară pentru a coordona un management de construcţie a navelor, iar Damen, care este privatul minoritar, pe acest domeniu este axat. Prin OUG din 17 iulie, se trasează ultimele detalii legale cu privire la organizarea managerială a şantierului. De menţionat este faptul că în cel mai scurt timp urmează să fie semnat contractul final, pentru ca olandezii de la Damen să înceapă activitatea în Mangalia.

Ti-a placut articolul?

Comentarii