Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:08 10 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Harta răspândirii pestei porcine africane la nivel european. Care sunt zonele de risc din apropierea României

ro

25 Aug, 2018 00:00 728 Marime text
Ca urmare a apariției în spațiul public a unor informații incorecte, ANSVSA a făcut câteva precizări cu privire la răspândirea pestei porcine africane la nivel de țară, cât și la nivel european, pentru a prezenta o imagine de ansamblu corectă asupra situației.
 
În România, pesta porcină africană evoluează în 10 județe: Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași și Ilfov. În județul Sălaj au fost confirmate numai cazuri la mistreți, nefiind afectate gospodării ale populației sau exploatații comerciale.
 
Harta prezentată în spațiul public este un document de lucru, o propunere de actualizare a anexei Deciziei 2014/709/UE, ca urmare a confirmării focarului de PPA din județul Ilfov. Documentul, neadoptat încă, este elaborat de către experții Comisiei Europene din cadrul DG-SANTE, pe baza datelor și informațiilor oficiale furnizate de către ANSVSA.
 
În aplicarea și respectarea principiului regionalizării, Comisia Europeană, prin această actualizare a anexei Deciziei 2014/709/UE, în funcție de apariția de noi focare de PPA pe teritoriul unui stat membru, ia toate măsurile pentru a preveni răspândirea bolii. Astfel, în zona roșie sunt incluse județele unde PPA evoluează în exploatațiile de porcine domestice și/sau la populația de porcine sălbatice, dar și județele limitrofe acestora, în care nu evoluează focare de PPA, dar sunt considerate ca fiind expuse unui risc crescut de contaminare.
 
În județele incluse în zona roșie este permisă circulația porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia în interiorul zonei de restricție, cu excepția celor aflate în raza de 10 km din jurul focarelor. Sunt acordate derogări pentru animalele sănătoase aflate în zona de restricție, care, după testare, pot părăsi zona afectată spre abatorizare și carnea poate fi comercializată. Derogarea se acordă de către Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din județul respectiv (în baza Deciziei 2014/709/UE), după realizarea unor teste și îndeplinirea unor condiții stricte, prin care se asigură că produsele comercializate sunt sigure și nu prezintă risc de răspândire a virusului PPA. Este interzisă circulația porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia, în afara zonei de restricție.
 
În zona albastră (denumită și zonă tampon) sunt reprezentate județele aflate între zonele de risc și cele libere de boală. În aceste județe nu sunt impuse restricții privind mișcarea porcilor, a cărnii, a produselor și a subproduselor provenite de la aceștia, dar în care este intensificată monitorizarea stării de sănătate a porcilor și a circulației acestora.
 
„Considerăm că prin difuzarea în spațiul public a unor informații incorecte se generează o stare de neîncredere în rândul populației și a agenților economici din industria de profil, care poate conduce la subminarea eforturilor autorităților statului pentru gestionarea rapidă și eficientă a focarelor de boală”, au transmis reprezentanții ANSVSA.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii