Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:09 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firma olandeză e câştigătoarea lucrărilor la digul de larg din Portul Constanţa De ce a sponsorizat Van Oord amenajarea spaţiilor verzi din Piaţa Ovidiu? (galerie foto)

ro

06 Jun, 2014 00:00 3954 Marime text
Pe pagina de Facebook a cotidianului ZIUA de Constanţa a fost postat un comentariu referitor la digul de larg al Portului Constanţa, la firma olandeză Van Oord Dredging and Marine Contractors, care realizează lucrările la acest dig, dar şi la spaţiile verzi din Piaţa Ovidiu, amenajate de această societate.
 

În comentariul semnat de „Cetăţenii Constanţei” este amintit raportul realizat, în vara anului trecut, de Ministerul Transporturilor, raport în care conducerea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa de la acea vreme era dur criticată pentru faptul că ar fi încheiat două contracte păguboase pentru stat. Amintim că un contract în valoare de 420,4 milioane de lei, fără TVA, a fost încheiat cu Van Oord Dredging and Marine Contractors pentru realizarea lucrărilor la acest dig, iar un al doilea, tot cu o firmă olandeză, Royal Haskoning, pentru servicii de consultanţă.

În raportul Ministerului Transporturilor se specifica faptul că ambele acorduri contractuale ar fi fost modificate după adjudecare în favoarea firmelor olandeze şi în dauna statului. „În capul listei cu persoanele responsabile pentru deficienţele constatate de către Corpul de Control de la Transporturi apar Lucian Băluţ - director general CNAPMC (n.r. fost director), fost profesor al primarului Radu Mazăre şi şeful filialei locale a PSD (n.r. fostul preşedinte) şi Decebal Şerban - director adjunct în cadrul companiei portuare şi consilier personal al lui Valentin Preda, un alt apropiat al primarului Mazăre. Acesta a activat ca secretar de stat în Ministerul Transporturilor, aflat în această funcţie în februarie 2013, când s-a semnat controversatul contract”, menţionează „Cetăţenii Constanţei”.
Amintim, în această ordine de idei, că directorul general al CNAPMC de la acea vreme, Lucian Băluţ, a dat publicităţii un comunicat de presă - în contextul scandalului creat pe marginea digului de larg - în care explica modul în care fusese încheiat contractul pentru investiţia „Prelungirea digului de larg din Portul Constanţa”. „Oferta câştigătoare a fost stabilită de Comisia de Evaluare, însuşită de Autoritatea Contractantă - CN APM SA Constanţa şi confirmată de Curtea de Apel Bucureşti, prin menţinerea Raportului V. Componenţa Comisiei de Evaluare nu a fost stabilită nici de secretarul de stat la acea dată, Valentin Preda, nici de directorul general Decebal Şerban”, sublinia CNAPMC în comunicatul semnat de directorul general, Lucian Băluţ.
 
„În ce context Van Oord s-a specializat în arhitectură peisagistică?”
 
Problema pe care o ridică însă „Cetăţenii Constanţei” este legată de noile spaţii verzi amenajate în Piaţa Ovidiu. „Încrezători, ne apropiem pentru a ne convinge de realitate, dar surpriză de proporţii: plantele erau într-adevăr naturale, amenajate într-un stil pe care nu l-am înţeles, dar plăcuţele postate pe suportul pietruit conţineau un mesaj care nu putea nicicum să fie trecut cu vederea - «Spaţiu verde amenajat de Van Oord Dredging and Marine Contractors», mesaj semnat de Van Oord Marine Ingenuity. În ce context societatea privată cu răspundere limitată Van Oord cu sediul în Rotterdam, Olanda, care operează în întreaga lume ca un antreprenor de conducere pentru dragare, inginerie marină şi proiecte de energie în larg (petrol, gaze şi vânt) s-a specializat în arhitectura peisagistică? Sau, poate, proiectul câştigat de la APMC pentru construirea digului de larg începea din Piaţa Ovidiu”, comentează, pe Facebook, cei care semnează „Cetăţenii Constanţei”.
Am solicitat companiei Van Oord un punct de vedere pe marginea acestui subiect. Alexandru Matei, purtătorul de cuvânt al firmei olandeze, a explicat că amenajarea spaţiilor verzi din Piaţa Ovidiu de către Van Oord a avut loc „întrucât compania dezvoltă proiecte în România, dar şi pentru că politica firmei impune implicarea în proiecte de acest gen”. „Noi obişnuim să facem şi proiecte sociale, precum amenajarea de spaţii verzi, susţinerea unor case de copii din România, cu menţiunea că nu suntem specialişti în arhitectura peisagistică. De asemenea, avem şi un birou foarte aproape de Piaţa Ovidiu. Am susţinut financiar amenajarea acestor spaţii verzi, dar a fost strict la iniţiativa noastră”, a explicat purtătorul de cuvânt al Van Oord.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii