Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:14 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Familia și diabetul”, tema Zilei Mondiale a Diabetului pentru anii 2018-2019

ro

14 Nov, 2019 14:46 917 Marime text

Întreaga lume marchează astăzi Ziua diabetului.

O boală care este din ce în ce mai prezentă, afectează tot mai mulți tineri și se face vinovată de tot mai multe decese. Diabetul poate fi prevenit dar, în același timp, odată diagnosticat, diabetul implică nu doar pacientul, ci și familia. Tocmai de aceea, tema Zilei Mondiale a Diabetului pentru anii 2018-2019 este  „Familia și diabetul”.

 Este nevoie de suportul familiei. Este  o boală cronică și orice persoană cu diabet are nevoie de ajutor. Vorbim despre suportul pe care îl poate oferi medicul de specialitate dar în mod clar, vorbim și despre suportul familiei pentru că aceste persoane trebuie să își modifice stilul de viață. Asta înseamnă modul în care mănâncă, efortul fizic dar și controlul stresului .

Ori nimeni nu poate duce această bătălie singur. Trebuie să îi aibă alături pe cei dragi  - Prof. Univ. Dr. Doina Catrinoiu – coordonator Centru Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice SCJU Constanța. 
 
Multe cazuri de diabet zaharat tip 2 pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Reducerea riscurilor începe acasă. De exemplu, atunci când familia mănâncă sănătos și face exerciții fizice împreună, toți membrii au de câștigat și sunt încurajate comportamentele sanogene. Dacă un membru al familiei are diabet, atunci este recomandat ca ceilalți membri ai familiei să afle care sunt riscurile, semnele de alarmă și ce se poate face pentru a preveni complicațiile bolii.

Cu cât boala este descoperită mai repede, cu atât șansa prevenirii complicațiilor este mai mare și crește  calitatea vieții persoanei diagnosticate. Managementul corect al afecțiunii presupune tratament zilnic, monitorizare regulată, stil de viață sănătos și educație continuă. Sprijinul familiei este esențial.

Sursa foto: Wikipedia.org 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii