Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:28 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eveniment editorial de amploare la Cernavodă Canalul Dunăre - Marea Neagră, în viziunea a doi autori constănţeni

ro

30 May, 2014 00:00 2559 Marime text
Magistralei Albastre i-au fost închinate mii de pagini şi ani întregi de documentare. Însă întotdeauna există un cuvânt în plus de spus, o imagine nouă de prezentat, mărturii noi de ascultat. De aceea, ieri, cu sprijinul Primăriei oraşului Cernavodă, au fost lansate două lucrări dedicate Canalului Dunăre - Marea Neagră. Prima, descriind vremea Canalului Vechi, a „Canalului rău“, este scrisă de jurnalistul Adrian Cârlescu, iar cea de-a doua, în care este prezentată grandioasa lucrare din ultimii treizeci de ani a Canalului nou, „Canalul bun“, poartă semnătura inginerului Petre Covacef.

Cele două cărţi de căpătâi pe care orice locuitor al cetăţii ar trebui să le deţină în bibliotecă au fost lansate în cadrul manifestărilor de ieri.
Cartea-document „Columbia - spectacolul morţii. Regimul detenţiei în Colonia Cernavodă a Canalului Dunăre - Marea Neagră (1950-1953)“ a autorului Adrian Cârlescu este rezultatul unei documentări jurnalistice şi reprezintă o imagine de ansamblu asupra funcţionării coloniei de muncă forţată din anii ‘50. „Cartea de faţă, care aduce în atenţia opiniei publice întâmplările nefericite din acei ani, este, şi ea, un rod al iniţiativei domnului Gheorghe Hânsă, primarul localităţii, cel care a anunţat şi intenţia de a înfiinţa la Cernavodă un Muzeu al Canalului Vechi“.

„Totul a început la Cernavodă“ este titlul lucrării lui Petre Covacef, autorul abordând momentul construcţiei Canalului Nou şi a ecluzei de la Cernavodă. Petre Covacef menţionează, în prefaţa cărţii sale: „Lucrarea pe care o prezentăm este o pledoarie pentru deschiderea Muzeului Canalului“. El argumentează apariţia acestei lucrări prin importanţa pe care oraşul Cernavodă o are în istoria Dobrogei: „Parcă pe aici Dobrogea s-a unit cu România“.
Ambele lucrări sunt publicate la editura Ex Ponto Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii