Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:33 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Emil Constantinescu, fost președinte al României, își serbează astăzi ziua de naștere

ro

19 Nov, 2020 10:12 2341 Marime text
  • Emil Constantinescu a fost șef al statului român timp de patru ani.  

Astăzi este ziua de naștere a lui Emil Constantinescu, cel care a fost președinte al României între 29 noiembrie 1996 și 20 decembrie 2000.

Politian, profesor universitar și om de știință, Emil Constantinescu s-a născut pe 19 noiembrie 1939, la Tighina, astăzi împlinind 81 de ani.

Din 1966, este cadru didactic al Facultății de Geologie a Universității din București.

După cum se arată pe Wikipedia, Emil Constanescu a fost membru - fondator și vicepreședinte al Alianței Civice (1990), cea mai importantă organizație neguvernamentală din țară și președinte al Academiei Civice.

Aceste asociații s-au alăturat partidelor democratice din opoziție și au format împreună Convenția Democratică din România – CDR (1991). La propunerea Solidarității Universitare, susținută de Alianța Civică, Emil Constantinescu a fost desemnat candidatul CDR în alegerile prezidențiale din 1992. A intrat în al doilea tur de scrutin și a obținut 38% din voturi în confruntarea cu președintele în funcție. După această primă experiență politică importantă, CDR l-a ales, în 1992, președintele său și candidat unic pentru alegerile prezidențiale din 1996. A continuat să acționeze pentru a întări Opoziția democratică. În 1996, CDR a câștigat alegerile locale și parlamentare iar Emil Constantinescu a fost ales prin vot direct (cu 7 milioane de voturi) președintele României, pentru un mandat de patru ani, se menționează pe Wikipedia.  


Imaginea este de la evenimentul „Portul Constanța pe Drumul Mătăsii“, masă rotundă desfășurată la Constanța, în 2018, la care a participat și Emil Constantinescu.  

Sursa foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii