Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:34 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dublă aniversare la Flotila Fluvială 126 de ani de la înființarea Diviziei de Dunăre a României și 82 de ani de la înființarea Batalionului de Infanterie Marină (GALERIE FOTO)

ro

01 Apr, 2022 14:33 1079 Marime text
 Imagine de la eveniment, foto: facebook/ forțele navale române
Comandamentul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” a organizat, vineri, 1 aprilie, o festivitate restrânsă, în Portul Militar Brăila, pentru a marca 126 de ani de la înființarea Diviziei de Dunăre a României și 82 de ani de la înființarea Batalionului de Infanterie Marină, primele structuri specializate din Armata României capabile să desfășoare misiuni conjugate de apărare în Delta Dunării și în zona costieră a țării noastre.


La ceremonie, comandantul Flotilei Fluviale, contraamiral de flotilă Cornel Rogozan, a transmis mesajul său celor prezenți, subliniind înaltul profesionalism şi rezultatele importante obținute la activitățile și exercițiile la care navele și marinarii militari din cadrul Flotilei Fluviale au participat în ultima perioadă.
 
                 
La data de 1 aprilie 1896, sub semnătura Regelui Carol I, a intrat în vigoare „Tabloul de repartizare a ofițerilor Flotilei pe corpuri și servicii în anul 1896-1897”, prima formă oficială de organizare a Diviziei de Dunăre, cu responsabilități în transportul trupelor și menținerea libertății de navigație pe Dunăre, ca o măsură esențială pentru apărarea independenței statului român.


Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” are ca misiune principală asigurarea securității căilor de comunicație fluviale și este alcătuită din trei unități de nave, respectiv Divizionul 67 Nave Purtătoare de Artilerie, Divizionul 88 Vedete Fluviale, Divizionul 131 Nave de Sprijin Logistic, precum și Regimentul 307 Infanterie Marină, pentru desfășurarea de acțiuni amfibii și aeropurtate, în raioanele costiere, lagunare și de deltă din nordul Dobrogei.


În timpul stării de criză de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, la 1 aprilie 1940, prin Înaltul Decret Regal nr. 635, s-a înființat Batalionul de Infanterie Marină, iar în perioada 1941-1945, infanteriștii marini au participat la acțiunile de luptă purtate de Armata României. După după anul 1945, structura a trecut prin numeroase reorganizări, determinate de evenimentele politice şi militare, până când, în anul 1958, structura a fost desființată la cererea consilierilor sovietici din Ministerul Forțelor Armate Române.


La data 29 noiembrie 1971, a fost reînființat Batalionul 307 Infanterie Marină, în subordinea Comandamentului Marinei Militare. Elementele de natură geografică, doctrinară și tehnologică au menținut o puternică legătură a infanteriei marine cu Flotila Fluvială, aspect evidențiat de caracteristicile misiunilor și exercițiilor în care au fost angajate cele două structuri militare ale Forțelor Navale Române, în zona Deltei Dunării, în zona lagunară Razelm-Sinoe și în zona de litoral din nordul Dobrogei.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii