Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:09 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Done de la Dovi şi terenurile lui Dospinescu de la PSD

ro

16 Dec, 2010 02:22 4875 Marime text
cap_2.jpgLa începutul lunii mai a acestui an, Dospinescu a ieşit din firma Expo-Min Construct SRL, ultima în care mai deţinea, la acea vreme, părţi sociale

Viorel Done este cunoscut în tot oraşul ca fiind patronul magazinului Dovi, de la care oricine, la orice oră din zi şi din noapte, poate cumpăra ţigări... mai ieftine.

Dovi_magazin_Dovi.jpgPercheziţiile nu i-au fost străine lui Done, care a trăit astfel de experienţe de nenumărate ori în ultima vreme. Numai că marţi, ghinionul a dat din nou peste afacerist, atunci când oamenii legii au intrat din nou peste el, dar şi peste alţi indivizi cu aceleaşi pasiuni afaceristice cu ale lui Done. În urma percheziţiilor au fost identificate şi ridicate peste 130.000 de pachete de ţigări netimbrate sau cu timbru din Republica Moldova sau Ucraina, 145 de sticle de vin fără timbru fiscal, 65 de sticle de şampanie fără timbru fiscal, mai multe sticle de whisky netimbrate, sumele de 59.000 de lei, 420 de euro şi 100 de dolari. Bunurile respective erau achiziţionate în mod fraudulos, în scop de revânzare, cunoscând împrejurarea că acestea proveneau din alte state şi fuseseră introduse ilegal în România. În plasa oamenilor legii au picat Cristian Liciu, Viorel Done, Nelu Mocanu, Doru Râscu şi Romeu Onilă, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă, speculă şi evaziune fiscală pe numele acestora fiind emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore.

Tranzacţia

Singurul mai răsărit din punct de vedere al business-urilor este, aşa cum am spus, Viorel Done. Potrivit Registrului Comerţului, patronul de la Dovi este implicat în SC Expres-E Company SRL, Condor Instal, Done Family şi Sera Beach Hollyday. Cea din urmă firmă atrage cu precădere atenţia pentru că, în 2007, a fost implicată într-o afacere cu una dintre firmele apropiate fostului consilier judeţean, PSD-istul Nicolae Dospinescu, soţul Ramonei Dospinescu, şefa Direcţiei de Patrimoniu din cadrul Primăriei Constanţa. Prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 4397 din 31 iulie 2007, SC Sera Beach Company cumpără, de la SC M&D Sea Farers SRL, pentru 68.497,15 lei, un teren de 481,91 mp, pe strada Lacului lot 6: aleea Voinicului nr. 2B. Istoria terenului este destul de interesantă. În 2005, lotul 6 devine proprietatea lui Dan Florin Cristea, în urma dispoziţiei nr. 3876 din 1 august 2001 şi a adresei nr. 151863 din 15.12.2005. Prin contractul de vânzare-cumpărare 3397 din 19 iunie 2007, terenul ajunge la SC M&D Sea Farers SRL, pentru 167.440 lei. Potrivit extrasului de Carte Funciară, la nici o lună după cumpărare, pe 19 iulie 2007, s-a notat o îndreptare de eroare materială „în sensul că se va trece în mod corect se intabulează dreptul de proprietate în favoarea SC M&D Sea Farers SRL şi nu se intabulează dreptul de proprietate în favoarea SC M&D Sea Farers SRL şi SC Spot Nav SRL. Două săptămâni mai târziu, pe 1 august 2007, terenul a fost vândut către firma lui Done.

Suveica afacerilor lui Dospinescu

Pentru a desluşi traseul pământului, trebuie să înţelegem traseul afaceristic al celor implicaţi în poveste. Să începem de la Florin Dan Cristea, primul proprietar. Potrivit Registrului Comerţului, Cristea este asociat şi administrator al SC Expo-Min Construct SRL. Alături de el, în afacere mai figurează şi SC Sraff Group SRL. În Staff Group îi regăsim pe Marius Palade şi societatea IM & EX International SRL. Palade deţine părţi sociale în Prest Metal 2002, Staff Group FM, IM EX International, Marcom Util SRL şi Marelco SRL. Cel de-al doilea proprietar, SC M&D Sea Farers SRL are ca asociaţi două persoane juridice: SC Spot Nav SRL şi SC Staff Group FM SRL. Cu alte cuvinte, se înrudeşte cu Expo-Min Construct-ul lui Florin Cristea. Cel mai important aspect este că, la acest moment, administratorii SC M&D Sea Farers SRL sunt Gilda Elena Dospinescu şi fratele său, Nicolae Dospinescu. Este adevărat, acesta din urmă deţine funcţia de „administrator special". Fostul consilier judeţean, consortul Ramonei de la Primărie, este asociat într-o singură firmă: Top Air Prest SRL, înfiinţată anul acesta. Însă, potrivit Registrului Comerţului, Dospinescu este administrator al Top Air Prest, Safety SRL şi SC M&D Sea Farers SRL (special, după cum spuneam). Nu trebuie omis că în SC Safety SRL asociat este Staff Group FM. Ca la Expo-Min Construct şi M&D Sea Farers. La începutul lunii mai a acestui an, Dospinescu a ieşit din firma Expo-Min Construct SRL, ultima în care mai deţinea, la acea vreme, părţi sociale. Atunci, SC Staff Group FM SRL, reprezentată prin administratorul Marius Palade şi prin Nicolae Dospinescu, asociaţi în cadrul Expo-Min Construct, a decis următoarele: retragerea din societatea menţionată a consilierului PSD-ist, care şi-a cesionat părţile sociale către Alina-Mihaela Cristea, şi cesionarea de către Staff Group FM, reprezentată de Marius Palade, către Dan-Florin Cristea, a trei părţi sociale. În urma acestei modificări, capitalul social a fost repartizat astfel: SC Staff Group FM SRL - 80%, Cristea Dan-Florin - 15% şi Cristea Alina Mihaela - 5%. Lovitura de teatru a venit atunci când noii acţionari, soţii Cristea, au adus un aport impresionant la capitalul societăţii, în natură. Mai exact, au „pus la bătaie" 11 terenuri care, odată cu înregistrarea aportului în natură la capital, au devenit patrimoniu al Expo-Min Construct. O lună mai târziu, soţia lui Florin Cristea s-a retras din firmă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • tepes 16 Dec, 2010 17:52 mafia psd si pdl -scapa toti -gura la procurori judecatori si politisti ce maninca? dga sri dna iau spaga?
  • rita 16 Dec, 2010 12:58 PACAT CA NU SI-A RETROCEDAT SI TERENUL DIN STR. CTIN BRANCOVEANU 3,ACUM TOCILESCU ,DNA. DOSPINESCU SI L-A REPARTIZAT PRIN SUPRAPUNERE DE RETROCEDARI A LUI TAPAUZOGLU OLGA METAXULA CU FAMILIA GARDEFF CEA CU PARCUL TABACARIEI SI CU PROCESUL CELOR 37,ACUM INCHIS,CINE CREDETI CA APUS MANA PE EL ??? FAM. HASOTI IONEL SI DOINA CARE ACUM VOR SA MAI IA SI TERENUL DIN FATA LOR UNDE DE 50 DE ANI ESTE DEPUS GUNOIUL .TARE NE MAI MIRAM CE RETROCEDARI MAI FACE MISS DESPINESCU SI HAITA .