Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:29 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Documentele de arhivă ale dobrogenilor Cum arăta un titlu de proprietate la 1889

ro

28 Nov, 2013 00:00 2481 Marime text
Între documentele de astăzi şi cele care datează de acum mai bine de o sută de ani există diferenţe majore nu doar în ceea ce priveşte stilul de redactare, ci şi formularea. E drept, limba română a suferit, în acest interval de timp, modificări substanţiale.
În 1889, un titlu de proprietate eliberat de „Ministeriul Agriculturei, Industriei, Comerciului şi Domeniilor” unui anume Apostol Deacu era formulat astfel: „Noi, Ministrul Secretar de Stat la Departamentul Agriculturei, Industriei, Comerciului şi Domeniilor, În virtutea art. 4 al. 2, din legea pentru regularea proprietăţei imobiliare din Dobrogea, pe temeiul actelor verificate şi admise de Comisia Centrală a Dobrogei şi în vederea lucrărilor de parcelare efectuate,

Liberăm presentul Titlu de Proprietate dlui Apostol Deacu pentru şase hectare şi 6.190 metri pătraţi pământ de cultură, ce are drept a stăpâni în Cătunul şi Comuna Topal, Plasa Hârşova, Judeţul Constanţa”. În continuare, se menţionează: „Acest pământ - cuprins în perimetrul terenului delimitat locuitorilor din zisul Cătun - este trecut în actul de împărţeală la Nr. 1 şi se învecinesc cu dev. I de 3 hectare 3095 m. p. şi dev. II de 3 hectare 3095 m. p. după cum a arătat şi planul aflat la comună. Titularul, precum şi toţi acei căror se va transmite această proprietate, sunt datori a se conforma îndatoririlor puse prin art. 12, 30 şi 32 din citata lege. Dat în (n.r. scrisul nu este inteligibil aici, din cauza ştampilei prezente pe document) la anul 1889, luna martie, în I zile”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii