Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:55 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Decizia Curții Constituționale este definitivă. Sunt vizați proprietarii de câini

ro

29 Oct, 2019 18:17 3771 Marime text
Prevederea legală care interzice accesului câinilor agresivi în spaţii publice fără botniţă şi fără lesă, potrivit unui comunicat al CCR, este constituţională cu anumite condiţii:
 
În ziua de 29 octombrie 2019, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.6 alin.(4) fraza întâi din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, având următorul cuprins:
 
„(4) Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. b), precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1).”
 
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate și a constatat că sintagma „al exemplarelor cu potențial agresiv” din cuprinsul dispoziţiilor art.6 alin.(4) fraza întâi din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.55/2002 este constituțională în măsura în care vizează câinii prevăzuți la art.2 alin. (1) din același act normativ.
 
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Judecătoriei Cluj-Napoca - Secția penală.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii