Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:33 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comandamentul pentru Depoluare a decis Pacura din nava „Paris", scoasa de o firma gasita de CJC

ro

13 Oct, 2009 02:44 1578 Marime text

prefectura_depoluare.jpgDupă ce, la sfârşitul săptămânii trecute, Comandamentul Operativ pentru Depoluare Marină (CODM) a decis constituirea unui grup de lucru în vedere rezolvării problemei scurgerii de combustibil de la nava „Paris", ieri au fost făcute publice primele măsuri care se vor lua în sensul prevenirii unui dezastru natural.

Reunit ieri, la sediul Prefecturii Constanţa, CODM a hotărât ca metodă 100% sigură pentru prevenirea viitoarelor scurgeri de păcură de la nava „Paris" scoaterea combustibilului din tancurile navei. „Dacă ANR aprobă această metodă, vor face o adresă către firmele care au ca obiect de activitate astfel de operaţiuni, urmând ca ulterior acestea să-şi depună ofertele", a susţinut prefectul Claudiu Palaz la începutul reuniunii. Membrii CODM au mai luat în calcul şi acoperirea navei cu ciment, acţiune care nu ar exclude scurgeri de păcură pe viitor, sau o explozie controlată, care ar afecta structura de rezistenţă a digului, dar şi tăierea navei în bucăţi.

Şeful ARSVOM, Dorel Onaca, chiar s-a scufundat în urmă cu două zile pentru a vedea la faţa locului care este situaţia. „Am etanşat toate fisurile, în următoarele trei zile vom pune peste caplamale metalice, după care cauciuc natural şi rapid ciment. Această metodă ne poate asigura că luni de zile nu va mai exista vreun pericol de scurgere. După cimentare, decupăm tabla şi scoatem combustibilul existent în dublul fund unde s-au găsit fisurile", a explicat Onaca. Operaţiunea se va finaliza în trei zile, cel mult o săptămână.

Cât priveşte costurile implicate, se pare că operaţiunea de cimentare nu va presupune cheltuirea de sume suplimentare. În privinţa următoarei etape, cei prezenţi nu au putut spune cu exactitate la cât se vor ridica acestea: „Dacă ANR va fi de acord să tăiem şi să scoatem combustibilul, nu ştim încă la cât se vor ridica acestea. De la o singură tăiere putem scoate 50 - 60 de tone", a mai completat şeful ARSVOM. `

Desemnat să o găsească pe cea mai bună

Pentru găsirea celei mai bune firme care să realizeze lucrarea de scoatere a combustibilului în cele mai bune condiţii, în ajutor va veni Consiliul Judeţean Constanţa. „CJC-ul are mai multă legitimitate şi personal care ne poate ajuta. Ne asigură spaţiul pentru secretariatul permanent al CODM şi încheie contracte cadru în aşteptare cu furnizorii de materiale stabilite de CODM. Ei vor face demersuri pentru aflarea ofertelor de pe piaţă", a evidenţiat Palaz, pentru a nu crea speculaţii.

Tot cu ocazia întocmirii raportului referitor la scurgerile de păcură, Onaca a sesizat că, în comparaţie cu datele de acum 15 ani ale navei, scrise tot de el, „Paris" s-a întors cu 17 grade, nemaifiind la 45 de grade pe fundul mării.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii