Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:30 03 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CNN Supraviețuitorii de la Cernobîl

ro

10 Nov, 2013 14:11 2743 Marime text
CNN prezintă un material despre o comunitate de oameni care a refuzat să părăsească definitiv orașul, sau întors la casele lor la scurt timp după dezastru și trăiesc acolo de aproape 28 de ani.
La data de 26 aprilie 1986, cel de-al patrulea reactor al Centralei Atomoelectrice din Cernobîl a explodat la 01:23 noaptea. Toți locuitorii orașului și cei din împrejurimi  au fost evacuați pentru că nivelul de radiație devenise foarte ridicat.
În prezent, reactorul numărul patru, acoperit în grabă, imediat după accident cu un strat de metal și beton, este spart și ruginit și s-a prăbușit o parte din acoperiș. În interior se mai află 200 de tone de lavă, care prezintă un pericol pentru întreaga omenire. La ora actuală, solul, apa, și aerul din  Cernobîl sunt printre cele mai contaminate de pe Pământ. Reactorul se află în centrul a 1.000 de km pătrați, teritoriu de pe care oamenii au fost evacuați în 1986. Aproximativ 116.000 de persoane au fost evacuate din zonă la momentul accidentului. Deși pericolul era unul foarte mare 1.200 dintre ei nu au acceptat soarta și s-au întors la casele lor la scurt timp după accident. Din acest grup, au mai rămas doar femei, acum în vârstă de 70- 80 ani. Ele sunt ultimii supraviețuitori ai unui grup care a sfidat autoritățile și interdicțiile impuse. Unii au sărit gardul de protecție și au refuzat să mai plece de la casele lor. Sunt sate în care mai trăiește o singură femeie, sate în care sunt două, dar fiecare dintre ele este sigură că a făcut alegerea corectă, și cred că cei care au ales să plece nu o duc mai bine. Ele declară că radiațiile nu le omoară și încearcă să ducă o viață obișnuită. Cultivă pământul, cresc animale fără să se gândească la cât de contaminat este totul în jurul lor. E o comunitate care se ajută reciproc, o comunitate care se micșorează cu fiecare an.
Sursa: CNN
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii