Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UE exprimă îngrijorări cu privire la o nouă catastrofă nucleară, pe fondul invaziei ruse din Ucraina

ro

26 Apr, 2022 20:23 1554 Marime text
Cernobîl, foto Pixabay

Uniunea Europeană a avertizat marţi împotriva unei noi catastrofe nucleare în Ucraina, la 36 de ani de la explozia de la Cernobîl, pe fondul ofensivei ruse în decurs de desfăşurare. De asemenea, a cerut Moscovei să se abţină de la orice acţiune împotriva instalaţiilor nucleare din această ţară. 

Forţele ruse, care au intrat în Ucraina, controlează centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, ce a fost vizată de tiruri de artilerie care au provocat un incendiu în clădiri auxiliare, ceea ce a suscitat temeri privind un nou dezastru nuclear.

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi comisarul european pentru energie, Kadri Simson au acuzat forţele ruse de „avarierea în mod imprudent a instalaţiilor" unor situri nucleare atacate, scrie Agerpres

Ucraina deţine 15 reactoare nucleare la patru centrale în activitate, pe lângă depozitele de deşeuri cum ar fi cel de la Cernobîl.

Situl de la Cernobâl, la 150 km nord de Kiev, a căzut în mâinile ruşilor în prima zi a invaziei lor, pe 24 februarie, ceea ce a dus la întreruperi în reţelele de electricitate şi comunicaţii, însă militarii ruși s-au retras de acolo în 31 martie. 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii