Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:08 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cele mai importante momente. 26 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990 (galerie foto)

ro

13 Jun, 2016 00:00 1136 Marime text
 

Se împlinesc 26 de ani de la intervenţia violentă a forţelor de ordine şi a minerilor asupra manifestanţilor din Piaţa Universităţii. În urmă cu 26 de ani, România, abia scăpată de sub dictatura comunistă, s-a confruntat cu o serie de evenimente sângeroase, iniţiate din cauza nemulţumirii generale cu privire la evoluţia vieţii politice. Mineriada din vara anului 1990 este considerată cea mai brutală şi mai sângeroasă dintre toate cele şase mineriade care au avut loc în România. Evenimentele din 13-15 iunie 1990 au fost precedate de manifestaţiile anticomuniste din Piaţa Universităţii. Ceea ce a început ca un protest pentru libertate şi democraţie a sfârşit într-o baie de sânge. Câteva garnituri de tren pline cu mineri înarmaţi cu bâte ajung în Bucureşti unde, timp de două zile, instaurează haosul şi recurg la acte de o violenţă extremă împotriva protestatarilor.
 
Sub sloganul „Moarte intelectualilor“ sau „Noi muncim, nu gândim“, minerii au atacat şi devastat, sub false pretexte, sediile partidelor istorice, ale unor ziare, au agresat şi au bătut cu cruzime mii de bucureşteni. Atunci, efectele în plan intern şi extern au fost catastrofale, România ratând startul reformelor atât de necesare şi fiind izolată ani la rând pe plan diplomatic.
 
La 22 aprilie 1990, Piaţa Universităţii a fost blocată de o mână de oameni, momentul marcând începutul celei mai ample şi mai spectaculoase mişcări sociale din perioada de tranziţie postdecembristă a României.
În zilele următoare, din ce în ce mai mulţi oameni au ieşit din case şi au protestat, convinşi că cei de la putere mimau democraţia. Printre aceştia s-au numărat studenţi, muncitori, intelectuali, militari şi lideri ai organizaţiilor neguvernamentale. Pe faţada Universităţii au fost postate portrete ale lui Mihai Eminescu, iar manifestanţii strigau „Nu suntem partide! Suntem golani!“, după ce Ion Iliescu, în discursul susţinut la Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională, i-a numit „huligani“ şi „golani“. Insulta adresată de Iliescu a devenit simbolul demonstraţiilor.

Ziua de 13 iunie marchează începutul celei de-a treia mineriade, când mii de mineri din Valea Jiului au venit în capitală pentru a pune capăt manifestaţiilor anticomuniste din Piaţa Universităţii. Timp de două zile, minerii au devastat clădiri istorice şi sedii de partide din Bucureşti şi au agresat multe persoane, printre acestea numărându-se profesori, studenţi şi chiar simpli trecători. Ca urmare a acestor evenimente, în perioada 13-15 iunie, opt persoane şi-au pierdut viaţa, peste 800 au fost rănite sau reţinute abuziv şi 200 de copii au fost bătuţi şi arestaţi. Mineriada din 13-15 iunie 1990 a fost unul dintre principale motive pentru care foarte mulţi români dezamăgiţi au plecat peste graniţă. Toţi cei care au trecut drept  intelectuali au fost bătuţi, arestaţi şi transportaţi în dube de Poliţie la o unitate militară din Măgurele, unde au fost interogaţi.

Desfăşurarea evenimentelor din 13-15 iunie 1990

13 iunie
Ora 3.00 - Forţele de ordine distrug corturile manifestanţilor aflate în Piaţa Universităţii şi fac arestări, însă cordoanele de trupe antitero sunt rupte de manifestanţi.
 
Ora 9.00 - În ajutor sunt chemaţi muncitorii IMGB. Sunt scandate lozinci de tipul „IMGB face ordine!“, „Moarte intelectualilor!“ sau „Noi muncim, nu gândim!“. Nu reuşesc însă să-i liniştească pe protestatari, astfel că se retrag.
 
Trupele Unităţii Speciale de Lupta Antiteroristă încercuiesc Piaţa Universităţii cu autobuze ale Poliţiei. Provocate de nişte tineri, trupele atacă mulţimea. Aceasta reacţionează imediat. Este furată benzina din rezervorul unei maşini. Sunt făcute cocktailuri Molotov şi incendiate autobuzele Poliţiei. Confruntările sângeroase dintre manifestanţi şi forţele de ordine continuă pe tot parcursul zilei de 13 iunie. Sediul Poliţiei Capitalei, al Ministerului de Interne şi al SRI-ului sunt incendiate.
 
Ion Iliescu cheamă „toate forţele conştiente şi responsabile să se adune în jurul clădirii Guvernului şi al televiziunii, pentru a curma încercările de forţă ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democraţia atât de greu cucerită“.
 
Trei garnituri de tren pline cu mineri pleacă din Petroşani spre Bucureşti. La 14 iunie, un alt tren pleacă din staţia Motru, cu destinaţia Bucureşti.
 
14 iunie
Ora 4.00 - Minerii conduşi de Miron Cozma ajung în capitală, sunt preluaţi şi îndrumaţi către punctele-problemă ale Bucureştiului. Ajung imediat în Piaţa Universităţii, unde se prefac că aranjează rondurile de flori distruse de corturile manifestanţilor.
 
La scurt timp, pătrund în sediul Facultăţii de Geologie, distrug sediul Ligii Studenţilor şi o colecţie de flori de mină unică în Europa. Minerii ocupă şi Facultatea de Litere, apoi pe cea ce Matematică, dar şi Institutul de Arhitectura „Ion Mincu“. Numeroşi profesori sunt bătuţi. Minerii au devastat şi sediile PNŢCD şi PNL şi au ocupat sediul Televiziunii Române.
 
15 iunie
Minerii sunt transportaţi la actualul Romexpo, unde îi aştepta Ion Iliescu. Acesta le ţine un discurs: „Vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut în aceste zile, în general pentru toată atitudinea dumneavoastră de înaltă conştiinţă civică. Deci, vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat în aceste zile: că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde şi la bine, dar mai ales la greu. Şi de această dată aţi demonstrat cât de importantă este solidaritatea muncitorească. Cu un sentiment deosebit de conştiinţă civică, patriotică, aţi simţit momentul dificil şi, cu o dăruire exemplară, v-aţi arătat gata să fiţi solidari cu puterea nouă. Exemplul dumneavoastră a fost plin de îmbărbătare pentru toţi cei de bine, care doresc progresul societăţii româneşti.
 
Vreau să vă mulţumesc deci pentru acest act de înaltă solidaritate pe care l-aţi demonstrat în aceste zile. Noi considerăm că răspunderea morală o au şi unii gazetari, unii intelectuali care au incitat în această perioadă. Vreau să vă mulţumesc pentru spiritul organizat în care v-aţi prezentat, să mulţumesc conducătorilor dumneavoastră, inginerului Cozma şi celorlalţi lideri sindicali care au fost în fruntea dumneavoastră, alături de noi, care ne-au ajutat în aceste zile. Ştim că avem în dumneavoastră un sprijin de nădejde, când va fi nevoie, vom apela! Sper să nu mai fie nevoie să apelăm la dumneavoastră!“
 
După discursul preşedintelui, minerii sunt conduşi la Gara de Nord şi trimişi înapoi în Valea Jiului. Au revenit în capitală, pentru noi mineriade, în septembrie 1991 şi în 1999.
 
Ce au lăsat minerii în urmă? Concluzia este trasă de Asociaţia Victimelor Mineriadelor: „1.024 de arestări ilegale, 746 de răniţi, 3.500 de oameni bătuţi, 1.466 de cartuşe trase. Oficial, au existat şapte morţi. Neoficial, 188 de morţi în perioada 13-15 iunie 1990“.
 
Notă: informaţiile privind modul de desfăşurare a evenimentelor din 13-15 iunie 1990 sunt prezentate pe larg pe site-ul Asociaţiei Victimelor Mineriadelor 1990-1991.

Sursa foto: www.avmr.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii