Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:04 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce găsesc turiştii la mare? Palatul Arhiepiscopal şi taina sinuciderii antreprenorului

ro

13 Sep, 2012 01:00 2711 Marime text
turisti_-_cladire_arhiepiscopie_01.jpgUna dintre clădirile emblemă ale Constanţei, care impresionează prin dimensiuni şi arhitectură, este sediul Arhiepiscopiei Tomisului. Este vorba de Palatul Episcopal, care a fost construit după planurile arhitectului Ion D. Enescu (1884-1973).

Piatra de temelie a fost pusă pe 24 mai 1925, în prezenţa patriarhului Miron Cristea, a ministrului Cultelor, Al. Lepădatu, a prefectului Constanţei, Nicolae Negulescu şi a primarului Virgil Andronescu. Edificiul a fost finalizat în anii 1931-1932. Palatul are dimensiuni impresionante şi este construit în acord cu arhitectura Catedralei, adică în stilul neobizantin. O notă estetică foarte importantă este dată de construcţia în adâncime a clădirii, ajungând astfel în linie paralelă şi cu biserica, dar şi cu strada Arhiepiscopiei. De asemenea, construcţia palatului impresionează prin cele două faţade, două niveluri, ferestrele semicircular dreptunghiulare şi în arc frânt, grupate câte trei la ultimul nivel. Pe 6 octombrie 1924, a avut loc licitaţia ofertelor în vederea contractării unui antreprenor. Ulterior, la data de 5 noiembrie, s-a semnat contractul pentru construirea Palatului Episcopal între Episcopul Ilarie şi constructorii C. M. Vasilescu şi G. Popescu, din Bucureşti.

Valoarea lucrării s-a ridicat la două milioane de lei, sumă plătită de către Ministerul Cultelor şi Artelor. Valoarea contractului, dar şi antreprenorii s-au modificat în anii următori. În toamna anului 1925, Episcopul Ilarie a încetat din viaţă, fapt ce a dus la instalarea unui nou episcop al Tomisului, Gherontie Nicolau. Pe 3 decembrie 1926, antreprenorul constănţean Gh. Pruncu, care lucra construcţia Palatului, s-a sinucis la 62 de ani, din cauza inginerului Popescu, care îl amâna cu banii. Data de 19 iunie 1927 semnalează încheierea construcţiei, când are loc şi recepţia finală a Palatului Episcopal, recepţie aprobată de Ministerul Cultelor şi Artelor. Cu toate acestea, lucrarea va fi propriu-zis finalizată şi inaugurată în ziua de 24 ianuarie 1934. Din 1939, în subsolul Palatului Episcopal a funcţionat o fabrică de lumânări din ceară. În perioada comunistă, între anii 1957 şi până la 1977, la Palat a funcţionat Muzeul de Arheologie, apoi muzeului i-a fost încredinţată clădirea primăriei din Piaţa Ovidiu. Până în 1998, aici a funcţionat şi Biblioteca Judeţeană. Din 1998, Palatul Episcopal şi-a reluat destinaţia iniţială, aceea de reşedinţă a Arhiepiscopiei Tomisului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii