Cazul jafului aurului dacic de la un muzeu din Olanda! Rechizitoriul întocmit de anchetatori
Cazul jafului aurului dacic de la un muzeu din Olanda! Rechizitoriul întocmit de anchetatori
14 Jul, 2025 15:02
ZIUA de Constanta
210
Marime text



Instanța din Assen va decide, în data de 30 iulie, dacă suspecții arestați de poliția olandeză în cazul jafului din muzeul de istorie din localitatea Drents vor rămâne după gratii. „Adevărul” a obținut rechizitoriul Parchetului abilitat din Olanda cu cazul jafului care a adus îngrijorare administratorilor de muzee având în vedere folosirea explozivilor.
Poliția a arestat trei suspecți acuzați de comiterea jafului de la Muzeul Drents în data de 25 ianuarie 2025. Pe scurt, li se aduce următoarea învinuire: „Provocarea unei explozii cu o bombă artizanală de mare putere la o ușă de acces a muzeului, prin care s-a obținut accesul în muzeu și care a generat un pericol semnificativ pentru bunurile materiale din muzeu; Deteriorarea și distrugerea Muzeului Drents cu bomba menționată;
Furtul, prin efracție, a unor comori dacice: un coif de aur și trei brățări de aur.”
Procurorii descriu modul în care au reacționat autoritățile după comiterea jafului:
„Imediat după comiterea infracțiunii, poliția și parchetul au început o investigație amplă, care a produs rapid foarte multe informații. Ancheta este încă în desfășurare și va mai dura ceva timp. Până în prezent, au fost arestați șapte suspecți, dintre care trei se află încă în arest preventiv”.
În cadrul anchetei, autoritățile olandeze colaborează strâns cu cele române printr-o echipă comună de anchetă – se mai arată în document.
„Scopurile principale ale anchetei sunt recuperarea intactă a comorilor de artă și identificarea și tragerea la răspundere a celor responsabili. În ceea ce privește acest al doilea scop, putem deja afirma cu certitudine că cele trei persoane care s-au aflat în muzeu în timpul jafului au fost arestate – sunt principalii suspecți: trei bărbați de 20, 35 și 36 de ani din Heerhugowaard. Există un volum copleșitor de probe împotriva lor”.
„Suspecții principali dețin informații despre locul unde se află comorile”
„Este evident că primul obiectiv – recuperarea obiectelor de artă – nu a fost încă atins. Din cercetări reiese că suspecții principali dețin informații despre locul unde se află comorile sau ce s-a întâmplat cu ele” – spun procurorii.
Aceștia descriu că au fost utilizate numeroase metode speciale de investigare: interceptări, filaje, înregistrarea comunicațiilor confidențiale și o operațiune sub acoperire. De asemenea, au fost făcute apeluri publice, care au dus la informații valoroase ce nu ar fi putut fi obținute altfel.
„Justificarea utilizării acestor mijloace va fi discutată în ședința de fond. Unele rezultate se regăsesc deja în procesul-verbal întocmit cu ocazia acestei ședințe pro forma. Înțelegem că la procesul pe fond vor exista discuții privind legalitatea unora dintre aceste măsuri, inclusiv publicarea fotografiilor și numelor a doi suspecți și interogatoriul urgent de siguranță. De asemenea, se va discuta despre operațiunea secretă legată de suspectul de 20 de ani. În opinia Parchetului, toate garanțiile legale au fost respectate, iar măsurile sunt justificate de impactul infracțiunii și de tăcerea persistentă a suspecților principali”, se arată în rechizitoriu.
Autoritățile olandeze apreciază valoarea inestimabilă pentru România a artefactelor furate:
„Comorile dacice furate fac parte din patrimoniul cultural românesc și au o valoare inestimabilă. Coiful de la Coțofenești și brățările de aur erau împrumutate de la Muzeul Național de Istorie a României pentru o expoziție la Muzeul Drents. Sunt comparabile cu „Rondul de noapte” (unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale lui Rembrandt cu o valoare inestimabilă pentru Olanda-nr) pentru România – dacă acel tablou ar fi furat din Rijksmuseum printr-o explozie, Olanda ar fi în stare de șoc.”
Coiful are circa 2.500 de ani și face parte din istoria României. Valoarea de asigurare este de peste 5,7 milioane de euro, dar adevărata valoare este imposibil de cuantificat în bani.
„Utilizarea unui exploziv extrem de puternic pentru a pătrunde în muzeu a generat îngrijorare în lumea muzeală privind securitatea colecțiilor”, se arată în rechizitoriu.
„Se crede că comorile nu au fost topite”
Ancheta indică că infracțiunea a fost planificată și executată de cei trei suspecți principali, care au colaborat cu alte persoane. Intenția era să vândă comorile după furt. Se crede că acestea nu au fost topite și că suspecții – în special cel de 26 de ani – le mai dețin – arată procurorii. Citește și: Olanda a folosit anchetatori sub acoperire pentru a afla dacă tezaurul dacic furat a fost sau nu topit. Aceștia s-au dat drept colecționariProcurorii susțin că probele-cheie sunt „copleșitoare”: „Vizitarea expoziției de către suspecți cu două săptămâni înainte; Evadarea cu un VW Golf gri cu numere furate, incendiat ulterior; Urme de ADN, materiale textile și sticlă identificate și corelate cu locul infracțiunii; Închirierea unei locuințe de vacanță de către suspectul de 20 de ani, din care s-au făcut căutări online legate de muzeu; Achiziția uneltelor (baros, ciocan mare) înainte de jaf; Mărturii ale suspectului de 20 de ani obținute în timpul operațiunii sub acoperire, în care confirmă că a fost unul dintre cei trei executanți, iar suspectul de 36 de ani era creierul operațiunii”.
Presa olandeză a detaliat că în urma unui pont de la un locuitor din Assen, haine cu urme de ADN ale mai multor suspecți principali au fost găsite într-un container de gunoi de pe o stradă din Assen. De asemenea, în haine au fost găsite particule de sticlă, care provin, cu mare probabilitate, de la ușa de sticlă spartă și de la două vitrine din Muzeul Drents. Există, de asemenea, dovezi că suspectul în vârstă de 35 de ani a cumpărat geanta de sport folosită în furt.
Poliția a descoperit, de asemenea, că suspecții închiriaseră o cabană de vacanță într-un parc din apropierea orașului Borger. În cabană s-a găsit o urmă de sticlă, pe care procurorii o leagă de ușa de sticlă a muzeului. În plus, poliția a observat că unul sau mai mulți suspecți au vizitat site-ul web al expoziției de mai multe ori și au vizualizat o hartă online a muzeului.
Barosul și ciocanul folosite în spargere au fost, de asemenea, recuperate - unul în muzeu, celălalt într-un canal din apropiere. Aceste unelte au fost cumpărate cu puțin timp înainte de jaf de către suspectul în vârstă de 20 de ani de la un magazin de unelte din Assen. El a fost arestat după ceilalți doi suspecți principali, în urma unei operațiuni sub acoperire.
Agenților sub acoperire, bărbatul le-a mărturisit că a efectuat jaful împreună cu cei doi suspecți mai în vârstă. El a spus că cel mai în vârstă a planificat și a organizat totul și că, după furt, acest bărbat a plecat cu comorile furate pentru a le ascunde. Potrivit acestui suspect, intenția era de a vinde comorile la o dată ulterioară. Agenții sub acoperire au oferit suma de 400.000 de euro suspectului, dar acesta a refuzat.
Articolul integral poate fi citit pe adevarul.ro
Citește și:
Furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents. Poliția olandeză a percheziționat casa unei românce
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii