Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:05 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cauze și tratamente pentru căderea părului, oferite de medicul specialist Adriana Mosor de la HEKA Hospital

ro

21 Oct, 2022 00:00 2548 Marime text
Alopecia (căderea părului) este o afecțiune de natură dermatologică, ce se manifestă la nivelul scalpului. Aceasta reprezintă o afecțiune de natură dermatologică a foliculilor piloși și apare deopotrivă la femei și la bărbați. Nu are caracter contagios.
 
Mai multe detalii despre tipurile de alopecie, simptome, cauze și tratament puteți observa în filmarea de mai jos, unde dr. Adriana Mosor, medic specialist dermato-venerolog în cadrul HEKA Hospital oferă răspunsurile la întrebările cele mai importante.
 

 
„Sunt Adriana Mosor, medic specialist dermato-venerolog în cadrul spitalului HEKA și astăzi aș vrea să vorbim despre alopecie, o afecțiune destul de frecventă printre pacienții mei.
 
Ce este alopecia? Ce simptome poate avea? Care ar fi cauzele și cum se poate trata?
 
Alopecia sau căderea părului este de mai multe tipuri, se poate întâlni la mai multe categorii de vârstă – atât la copii, cât și la adulți – poate puțină lume cunoaște lucru acesta. Poate avea o cauză autoimună, adică se întâmplă ceva în organism care determină această cădere a părului, dar poate fi și o cauză infecțioasă, de obicei cauză micotică – cu ciuperci, cum se spune popular. Acestea din urmă sunt mai des întâlnite la copii, de exemplu.
 
De asemenea, poate avea și cauze externe precum stresul sau diverse carențe – adică lipsă de diverse vitamine sau alte elemente care determină căderea părului, precum una dintre cele mai frecvente situații întâlnite la femei, de exemplu, este lipsa de fier – anemia feriprivă – care este foarte des întâlnită și asociată cu această cădere a părului. Alte cauze interne pot fi afecțiuni tiroidiene sau infecții, sau sindrome febrile și destul de frecvent în această perioadă – în cadrul pandemiei SARS-CoV-2, care a fost foarte des asociată cu această cădere a părului.
 
Sunt cauze multiple, într-adevăr. Le-am enumerat așa în mare pe cele pe care le întâlnim cel mai des în cabinet. Putem vorbi acum de diversele tratamente posibile. În funcție de tipul de cădere a părului, în funcție de tipul de alopecie, pe care o stabilește medicul, vom hotărî și un tratament. Este important când observăm această cădere a părului să venim la medic, să ne prezentăm că doar medicul dermatolog poate face o investigare corectă și astfel poate stabili un tratament corect. Este posibil să fie nevoie și de anumite investigații suplimentare, de tipul analizelor de sânge, dacă bănuim o lipsă de vitamine sau de fier, cum am menționat mai devreme.
 
De asemenea, dacă ne știm cu o afecțiune tiroidiană, sau poate nu ne știm, dar avem membrii în familie care au afecțiuni tiroidiene, trebuie investigată și funcția tiroidiană. În urma rezultatelor, vom stabili tratamentele.
 
Tratamentele sunt diverse, atât vorbim de tratament local, pe care îl aplicăm strict la nivelul scalpului sau zona unde ne cade părul, dar și tratamente sistemice pe care le luăm sub formă de suplimente dacă avem carențe de vitamine sau de fier, sau diferite medicamente care să ne ajute la refacerea firelor de păr. Pe lângă aceste medicamente locale sau sistemice, există și anumite terapii sau proceduri adjuvante, care nu tratează neapărat căderea părului, dar ajută foarte mult și dau un impuls, un boost de efect pe lângă terapiile medicamentoase. Și vorbim aici de tratament prin microneedleing – dermapen – ce avem noi disponibil în clinică sau mezoterapii, cu diverse substanțe, cu injectări diverși aminoacizi sau acele carențe de care avem nevoie pentru refacerea firului de păr, dar și terapii cu PRP sau terapii combinate. Vorbim aici de combinarea diverselor proceduri.
 
După cum vedeți, alopeciile sunt de diverse tipuri, au nenumărate cauze posibile, dar trăim în secolul XXI și avem multiple modalități de a afecta astfel de afecțiuni. Vă aștept la clinică dacă vă confruntați cu o astfel de problemă!”, precizează Adriana Mosor, medic specialist dermato-venerolog în cadrul HEKA Hospital.
 
Dermato-venerologia este specialitatea care se ocupă de diagnosticarea și tratarea a unei serii de afecțiuni dermatologice sau venerologice cu manifestări cutanate. Cei care doresc să își facă o programare pentru una din specializările din cadrul HEKA Hospital, o pot face pe portalul https://www.hekahospital.com/contact/, unde se poate completa un formular online deservit programărilor online. Unitatea medicală este amplasată în centrul oraşului Constanţa, pe Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 21.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii