Cartea zilei Ca o rană de sabie (primul roman al CVARTETULUI OTOMAN) - Ahmet Altan
Cartea zilei: Ca o rană de sabie (primul roman al CVARTETULUI OTOMAN) - Ahmet Altan
18 Nov, 2021 09:36
ZIUA de Constanta
1135
Marime text
- „Un portret năucitor al Istanbulului din secolul al XIX-lea." Asymptote
Intrigă, trădare, iubire, război, progres și tradiție: sunt culorile ce alcătuiesc fundalul acestei fresce pe care prind viață poveștile unui ofițer din armata otomană, ale medicului aflat în slujba sultanului, ale unui vlăstar al casei regale și ale unei aristocrate seducătoare. În tot acest timp, societatea căreia-i aparțin se transformă, iar imperiul se destramă.
Avem de-a face cu o saga ce amintește de Război și pace, urmărind nu doar curentele politice și sociale ale vremii, ci și viețile erotice și sentimentale ale personajelor sale.
„Ahmet Altan este una dintre cele mai importante voci din literatura Turciei și are foarte multe de spus lumii." Elif Shafak
„O aventură epică magică, minunată despre un imperiu aflat în pragul colapsului." La Stampa
„Un roman captivant despre iubirea obsesivă și tirania absolută, o poveste despre decădere, ce dramatizează momentele premonitorii din viața imperiului și a supușilor sultanului." Publishers Weekly
„O poveste remarcabilă despre o bucată fascinantă din istoria Turciei." The Historical Novels Review
Ahmet Altan (1950) este unul dintre cei mai citiți prozatori turci, dar și un jurnalist redutabil. A fost adus în fața instanței de cel puțin 100 de ori din cauza opiniilor sale politice incomode și a stilului său direct. Este cunoscut ca unul dintre primii intelectuali turci care au recunoscut că ceea ce Imperiul Otoman a făcut populației armene se califică drept genocid. În 2016, în urma puciului eșuat din Turcia, Altan a fost judecat și condamnat pentru ca ar fi transmis „mesaje subliminale" puciștilor în timpul unei emisiuni televizate. Deși condamnat la închisoare pe viața, a fost eliberat în aprilie 2021, prin decret al Curții Supreme de Apel a Turciei. Întreaga corespondență îi este monitorizată și cenzurată. De la debutul din 1982, Altan a publicat zece romane și opt volume de eseuri. În colecția Anansi. World Fiction a apărut volumul de memorii Nu voi mai vedea lumea niciodată.
Sursă foto+text: PANDORAM
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii