Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:02 17 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Campania de promovare a turismului trebuie modificată Mazăre, sancţionat de CNCD pentru discriminarea femeilor

ro

08 Jul, 2014 00:00 1730 Marime text
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a soluţionat dosarul în care primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, şi Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării au fost acuzaţi de discriminare. Amintim că edilul-şef şi asociaţia au fost reclamaţi la CNCD de Coaliţia pentru Egalitate de Şanse, care solicita, prin intermediul unei petiţii, ca CNCD-ul „să investigheze, să constate şi să sancţioneze ca faptă de discriminare recent lansata campanie de promovare a turismului în staţiunea Mamaia, Mamaia Style”. CNCD a decis că atât campania de promovare, cât şi declaraţiile lui Mazăre sunt discriminatorii şi au conţinut sexist.

În opinia Coaliţiei pentru Egalitate de Şanse, „această campanie, prin natura materialelor pe care le introduce în spaţiul public şi prin afirmaţiile publice ale promotorilor acesteia, lezează dreptul la demnitatea personală a femeilor (articolul 15 din OG 137/2000 republicată) şi periclitează în mod explicit dreptul la securitatea persoanei (articol 1 alin 2 lit b din OUG 137/2000), promovând mesaje cu conţinut explicit misogin, ce încurajează şi promovează hărţuirea şi violenţa sexuală asupra femeilor drept atracţie turistică“. În această ordine de idei, coaliţia amintea, în petiţia menţionată, declaraţia pe care Mazăre a făcut-o pe data de 21 mai, la finalul unei şedinţe a Consiliului Local Municipal Constanţa: „Avem mai multe, ce putem regăsi în Mamaia: safari, valuri (...). Domnişoarele trebuie vânate, sunt nişte gazele care trebuie vânate. Avem «Bird watching», pot veni spre zona Vadu oameni mai în etate să se uite cu binoclul după păsăretul de acolo sau mai tineri să se uite şi ei după păsările de pe plajă”, afirma amuzat şeful municipalităţii constănţene.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a soluţionat acest dosar în cursul săptămânii trecute şi, potrivit spuselor preşedintelui CNCD, Asztalos Csaba, instituţia „a constatat fapte de discriminare”. „Declaraţiile primarului Mazăre şi campania de promovare a turismului în staţiunea Mamaia sunt discriminatorii. Conceptul campaniei încalcă dreptul la imagine al femeilor, iar declaraţiile primarului au conţinut sexist, promovând o imagine degradantă a femeilor”, explică preşedintele CNCD.
Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării va aplica, în cazul de faţă, sancţiunea avertismentului. Conform spuselor lui Asztalos Csaba, au existat doi membri ai CNCD care au solicitat, pentru primar şi pentru asociaţie, sancţiunea amenzii. Dacă cele două părţi ar fi fost amendate, amenda ar fi fost cuprinsă între 2.000 şi 100.000 de lei.

„Am solicitat părţilor să modifice campania“

Chiar dacă sancţiunea presupune doar un avertisment, CNCD solicită modificarea campaniei Mamaia Style. „Am solicitat părţilor să modifice campania şi să publice un rezultat al hotărârii Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării în mass-media”, a precizat preşedintele CNCD.
Radu Mazăre şi Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării au posibilitatea de a ataca decizia CNCD.
Menţionăm că am încercat să aflăm opinia lui Radu Mazăre despre decizia CNCD, dar acesta nu a răspuns. În cazul în care va transmite un punct de vedere, acesta va fi ulterior publicat.

Ti-a placut articolul?

Comentarii