Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:50 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bogdan Aurescu participă luni, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor de Externe UE

ro

23 Jan, 2022 21:53 1200 Marime text


Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va participa luni, 24 ianuarie 2022, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE (Consiliul Afaceri Externe/CAE), care va avea loc la Bruxelles, potrivit MAE.

Miniștrii europeni de externe vor discuta despre situația europeană de securitate, precum și despre evoluțiile din Libia și Siria.

La reuniune va participa, prin sistem videoconferință, secretarul de stat al SUA Antony Blinken. De asemenea, miniștrii europeni de externe vor aborda evoluțiile recente din Mali, Sudan și regiunea Indo-Pacific. În marja CAE, ministrul Bogdan Aurescu va participa și la un mic-dejun informal cu ministrul de externe al statului Kuweit, Ahmed Nasser Al-Sabah, alături de omologii europeni.

Discuția privind situația europeană de securitate are loc în continuarea dezbaterilor de la reuniunea informală (de tip Gymnich) a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care a avut loc la Brest, Franța, în perioada 13-14 ianuarie 2022.

Potrivit sursei citate, ministrul Bogdan Aurescu va reitera principalele poziții ale României în actualul context, cu accent pe importanța unității UE, în baza principiilor și valorilor comune, și a continuării pregătirii de măsuri ferme și credibile de descurajare a Rusiei, concomitent cu consolidarea rezilienței Ucrainei și a celorlalți parteneri din Vecinătatea Estică.

Va reitera nevoia de dezescaladare concretă a situației de securitate, precum și necesitatea pregătirii unui set robust de măsuri restrictive (sancțiuni) ca instrument la dispoziția UE pentru descurajarea Moscovei. Va sublinia importanța continuării unei coordonării strânse cu SUA, NATO și Regatul Unit, inclusiv în domeniul comunicării strategice.

De asemenea, în cadrul schimbului de opinii cu secretarul de stat SUA Antony Blinken, ministrul Bogdan Aurescu va saluta frecvența și substanța consultărilor aprofundate la nivel transatlantic, fiind transmis astfel un semnal ferm în privința angajamentului puternic al SUA pentru securitatea aliaților săi europeni.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va reitera mulțumirile României pentru anunțul Președintelui american Joseph R. Biden cu privire la creșterea prezenței militare americane pe Flancul Estic, inclusiv în România, în cazul unei deteriorări a situației de securitate, arătând că angajamentul SUA are o importanță deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care regiunea Mării Negre face parte integrantă.

Pe agenda reuniunii va figura și situația din Siria, cu obiectivul evaluării abordării UE cu privire la această țară care intră în cel de-al 11-lea an de conflict. Ministrul Bogdan Aurescu va sublinia că prelungirea crizei din Siria riscă să continue să genereze consecințe negative pentru securitatea regională și a Europei. Va susține necesitatea ca Uniunea Europeană să-și sporească implicarea și vizibilitatea, pentru identificarea unei soluții viabile și realiste de deblocare a crizei siriene, în coordonare cu ONU, SUA și Liga Statelor Arabe.

Discuțiile referitoare la situația Libia au loc în contextul amânării alegerilor care ar fi trebuit să aibă loc la 24 decembrie 2021, nerespectarea calendarului electoral conducând la deteriorarea situației interne. Ministrul Bogdan Aurescu se va referi la importanța menținerii și consolidării acordului de încetare a focului, precum și la necesitatea elaborării consensuale a unui calendar electoral care să conducă la organizarea de alegeri incluzive, libere și corecte cât mai curând posibil, se mai arată în document. 

Discuțiile privind situația din Mali au loc în contextul deciziilor adoptate recent de Comunitatea Economică a statelor vest-africane (ECOWAS). Ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijinul pentru demersurile UE de a adopta măsuri suplimentare pentru a îi sancționa pe cei responsabili de întârzierea tranziției democratice.

Regiunea Indo-Pacific va fi abordată din perspectiva priorității pe care o va acorda Președinția franceză a Consiliului UE implementării Strategiei UE dedicată regiunii. Ministrul român de externe va saluta organizarea Forumului ministerial pentru cooperare în Indo-Pacific (Paris, 22 februarie) și va sublinia interesul României de a contribui activ la implementarea Strategiei UE pentru această regiune.  

În cadrul interacțiunii cu ministrul de externe al statului Kuweit, ministrul Bogdan Aurescu va transmite aprecierea pentru contribuția statului Kuweit la menținerea securității și stabilității în regiune și va sublinia interesul României pentru intensificarea dialogului politico-diplomatic dintre UE și statele din regiunea Golfului.

Sursa foto: Facebook.com/ Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii