Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:12 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bisericile ar putea fi scutite să îşi declare impozitul de profit. Iată în ce condiţii! (document)

ro

21 Aug, 2019 00:00 1690 Marime text
O propunere a Ministerului Finanţelor ar putea scuti bisericile care obţin venituri şi care le folosesc pentru funcţionare, reparaţii sau învăţământ de depunerea anuală a declaraţiei de impozit pe profit.
 
Măsura a fost propusă printr-un proiect de ordonanţă iniţiat de Ministerul Finanţelor pentru modificarea Codului fiscal. Mai exact, bisericile ar putea fi scutite de aplicarea regulilor referitoare la impozitul pe profit incluse în Codul fiscal, care urmează să fie modificat. Doar dacă banii pe care îi câştigă vor fi folosiţi pentru a funcţiona, pentru a face reparaţii la clădirile proprii sau pentru învăţământ nu vor mai avea obligativitatea depunerii declaraţiei menţionate mai sus.
 
„Veniturile obţinute sunt utilizate, în anul curent şi/sau în anii următori, pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţii de cult, pentru lucrări de construcţie, de reparaţie şi de consolidare a lăcaşurilor de cult şi a clădirilor ecleziastice, pentru învăţământ, pentru furnizarea, în nume propriu şi/sau în parteneriat, de servicii sociale, acreditate în condiţiile legii, pentru acţiuni specifice şi alte activităţi nonprofit ale cultelor religioase”, se arată în textul proiectului.
 
Prin urmare, autorităţile precizează că vor scuti bisericile de cheltuielile presupuse de îndeplinirea acestei obligaţii pe care le au în prezent, indiferent de destinaţia profitului. „Aceste entităţi se confruntă cu costuri administrative şi de conformare împovărătoare, care erodează substanţa veniturilor destinate exclusiv activităţilor/acţiunilor legate de cult sau nonprofit şi care obstrucţionează, astfel, efectuarea respectivelor activităţi care deservesc comunităţile de credincioşi. În scopul susţinerii unităţilor locale de cult, se propune încadrarea acestora în categoria persoanelor juridice române care nu intră sub incidenţa prevederilor titlului II „Impozitul pe profit” din Codul fiscal, măsură care are ca efect principal nedepunerea declaraţiei anuale de impozit pe profit de către aceste entităţi”, se menţionează în nota de fundamentare.
 
În secţiunea „Documente” puteţi vizualiza proiectul de ordin la care facem referire.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii