Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:04 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Au început sărbătorile de iarnă la Peştera Surprizele primarului Valentin Vrabie pentru localnici şi invitaţi (galerie foto)

ro

10 Dec, 2012 02:57 3036 Marime text
pestera_1.jpgO feerie de lumini şi culoare a cuprins vineri localitatea. „Bucureştiul s-a mutat la Peştera", a spus Cristian Brancu, prietenul comunităţii, apreciind implicarea primarului Valentin Vrabie care de fiecare dată a reuşit să-i surprindă pe localnici şi pe invitaţii din judeţ şi din ţară. „Localitatea arată foarte frumos", „Îi mulţumim domnului primar", au declarat entuziasmaţi şi localnicii.

Aproape 5.000 de oameni au asistat la momentul cheie al serii, cel al aprinderii luminilor de Crăciun. Evenimentul a avut loc în Parcul localităţii, unde la ora 18.00 mii de beculeţe au început să strălucească, iar un spectaculos foc de artificii a cuprins cerul, spre entuziasmul copiilor şi adulţilor prezenţi la eveniment.

În curtea Primăriei, un brad imens cu sute de luminiţe anunţă de vineri sosirea sărbătorilor. Bardul va rămâne aprins până pe data de 7 ianuarie, la fel ca şi celelalte mii de beculeţe, care au împânzit festiv întreaga localitate, fiind dispuse în forme de ghirlande, oameni de zăpadă sau sănii. Ceea ce i-a încântat pe localnici a fost şi cupola de la intrarea în parc luminată de zeci de beculeţe azurii, dar şi poarta de intrare în Primărie care s-a transformat într-o impresionată poartă de cetate ce străluceşte în culori de verde, roşu şi auriu şi pe al cărei frontispiciu stă scris „La mulţi ani".

Copiii încântați de feeria de lumini au luat cu asalt parcul pe care l-au regăsit ca desprins dintr-o poveste cu Moș Crăciun, Magi și Îngeri și s-au pozat, rând pe rând, în trăsura lui Moș Crăciun, lângă oamenii de zăpadă sau lângă statuetele întruchipându-i pe Mântuitorul Iisus Hristos, Fecioara Maria, Iosif, Magii, Păstorii și Îngerii prezenți la Nașterea Domnului.

Localnicii au fost binecuvântați de Înaltpreasfinția Sa Teodosie, care le-a urat multă sănătate și i-a asigurat că au în frunte un primar gospodar, declarându-se bucuros că se află pentru prima dată acasă la primarul Valentin Vrabie și făgăduind că de fiecare dată când va fi invitat va reveni la Peștera cu mare plăcere. După cuvântul ținut de Înaltpreasfinția Sa, Teodosie, a urcat pe scenă Corul Arhiepiscopiei Tomisului care a susținut un recital de colinde.

A urmat apoi momentul trupei Romanițele. Oamenii s-au prins în horă, au dansat și au cântat alături de fete. Aliații bunei dispoziții au fost și Doru Octavian Dumitru și trupa Provincialii, care a încheiatcu un super concert,manifestările dedicate începerii sărbătorilor de iarnă.

Scena Nașterii Domnului a fost reprodusă foarte sugestiv

Și-n acest an, peștera din localitate luminată de zeci de beculețe a găzduit foarte sugestiv scena Nașterii Domnului. Aici, vineri, la ora 17.00, cu o oră înainte de aprinderea luminilor de Crăciun, localnicii, dar şi invitații, printre care s-au aflat și Înaltpreasfinția Sa, Teodosie, și Corul Arhiepiscopiei Tomisului, au participat la un eveniment inedit. În peştera din localitate a fost reprezentată şi în acest an scena Naşterii Domnului Iisus Hristos, un proiect unic în România, care a debutat anul trecut. Şi aceasta întrucât scena cu Naşterea Mântuitorului a fost pentru o zi reprodusă într-o peşteră, în formă vie, cu actori care i-au întruchipat pe magi, păstori, Fecioara Maria, Sfântul Iosif și Îngerii prezenți la Nașterea Domnului. Participanții la sărbătoare au avut surpriza să constate că şi ieslea cu animale a fost reconstituită în formă vie.

Să nu uităm că în viaţa Mântuitorului nostru Iisus Hristos peştera apare în unele dintre cele mai importante momente. Iisus Hristos în peşteră se naşte şi tot în peşteră coboară după moartea pe Cruce.

Ziua festivă a fost marcată și de un eveniment religios

Primul eveniment al zilei de vineri, 7 decembrie, care a marcat la Peștera începerea sărbătorilor de iarnă, a fost, însă, cel al sfințirii unei troițe-cișmea aflate între localitățile Peștera și Ivrinezu. La ora 16.00, Înaltpreasfinția Sa, Teodosie însoțit de un sobor de preoți a oficiat slujba de sfințire a Troiței-cișmea închinată Nașterii și Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. La finalul evenimentului religios, primarul Valentin Vrabie i-a dăruit părintelui paroh de la Peștera, Viorel Mihăilă, o cruce pectorală, acesta fiind numit de Înaltpreasfinția Sa, Teodosie, iconom stavrofor.

Iconom stavrofor este un rang onorific bisericesc care se conferă preoților cu o activitate pastorală excepțională.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii