Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:08 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ARBDD Cuiburi artificiale pentru dumbrăvence în Rezervația Biosferei Delta Dunării (FOTO)

ro

28 Feb, 2024 19:25 591 Marime text


Sursa foto: Facebook/ ARBDD



 
  • În cadrul proiectului Life19 NAT/SK/001023 Life Danube Free Sky implementat de ARBDD, au fost instalate în perimetrul ROSPA0031 Delta Dunării şi Complexul Razim-Sinoie, 100 de cuiburi artificiale pentru dumbrăvence, potrivit Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
 
Această activitate răspunde obiectivului proiectului de prevenire a interacțiunii păsărilor cu liniile electrice prin crearea de oportunități de cuibărire și hrănire în siguranță a speciilor prioritare, în special Coracias garrulus (Dumbrăveanca), menționează sursa.
 

„Frumoasa și inconfundabila dumbrăveancă nu își creează cavități proprii pentru cuibărit, ci ocupă scorburile naturale sau cele abandonate de către alte specii de păsări, de exemplu ale ciocănitorilor.

 

Până în prima jumătate a secolului trecut a fost considerată specie comună în zonele de luncă însă, din cauza schimbărilor practicilor în gestionarea zonelor umede, a pădurilor, a pajiștilor și a zonelor agricole, suferă în prezent diminuări drastice ale efectivelor, cauzele principale fiind dispariția zonelor de hrănire și pierderea locurilor de cuibărit ”, precizează ARBDD .

 
Asigurarea locurilor de cuibărit pentru dumbrăvence s-a realizat prin amplasarea unui număr de 100 cutii de lemn în habitate adecvate din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Dintre acestea, 85 au fost montate pe stâlpi de medie tensiune, la o înălțime de siguranță de 3-4 metri de la sol, restul de 15 fiind amplasate pe arbori, conform sursei.
 
Zonele în care ARBDD împreună cu Partenerul Rețele Electrice Dobrogea SA, au identificat stâlpii de medie tensiune optimi pentru montarea de cuiburi de dumbraveancă (Coracias garrulus) sunt: polderul agricol Tatanir-Pardina, zonele Chilia și estul polderului agricol Pardina, Stipoc, Tulcea-Plauru, Murighiol și Sarinasuf.
 
Citește și
Întâlnire și discuții la ARBDD pe tema gestionării șacalului auriu în Delta Dunării
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii