Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:54 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnire și discuții la ARBDD pe tema gestionării șacalului auriu în Delta Dunării

ro

24 Feb, 2024 11:28 567 Marime text

Sursa foto: Facebook/ ARBDD


 
  • În data de 22 februarie 2024, la sediul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.) a avut loc întâlnirea Guvernatorului A.R.B.D.D. cu reprezentanți ai crescătorilor de animale din perimetrul R.B.D.D., specialiști din cadrul INCDDD- Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Delta Dunării, un consilier județean din cadrul Consiliului Județean Tulcea, specialiști din cadrul Direcției Silvice Tulcea și ai AJVPS- Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, alături de funcționari publici din cadrul serviciilor de specialitate din ARBDD cu privire la modalitatea de gestionare a speciei de șacal auriu în Delta Dunării.
 
Conform ARBDD, au fost puse în discuție recomandările prinse în cadrul studiului științific privind evaluarea speciilor de interes cinegetic din perimetrul R.B.D.D pentru anul 2023, elaborat de către INCDDD și luarea unor măsuri de limitare a accesului la hrana pentru specia de șacal, în cadrul localităților, pentru a evita interacțiunea repetată cu acest mamifer.
 
De asemenea, tot în cadrul recomandărilor au fost menționate o serie de măsuri care trebuie luate de către crescătorii de animale pentru a reduce riscul de atac asupra efectivului de animale, potrivit sursei menționate.
 
Tot în cadrul discuțiilor au fost abordate și modalitatea de evaluare a numărului exemplarelor de șacal în cadrul studiului INCDDD, situat în intervalul de 625-1100 exemplare pentru perimetrul RBDD în anul 2023, precum și modalități tehnice de îmbunătățire a calității evaluărilor.
 
În vederea luării unor măsuri, ARBDD a solicitat ca modalitatea de raportare a daunelor provocate de șacal să fie una cât mai completă. Deoarece, în prezent sesizările primite privind atacurile și pagubele invocate sunt limitate ca număr, se solicită ca acestea să fie transmise de către toate entitățile interesate (primării, fermieri, persoane fizice) la adresa de email a instituției arbdd@ddbra.ro.

ARBDD. va acționa conform legislației în vigoare și va efectua demersuri pentru continuarea acțiunilor de extragere controlată la specia șacal pentru perioada întregului sezon de vânătoare, din luna mai a anului curent până în luna aprilie a anului următor, astfel încât să se poată acționa eficient mai ales în jurul localităților unde se constată, pe baza probelor, daunele provocate de către șacal.

Pentru a păstra echilibrul între biodiversitate și populația locală din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării se vor continua consultările în problematica șacalului auriu, astfel încât R.B.D.D. să constituie un model de dezvoltare a comunităților locale în armonie cu mediul natural.
 
Citește și
Care sunt zonele alocate pescuitului pentru consumul familial din Delta Dunării
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii