Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:06 09 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alertă de fake news despre podcastul lui Gojira! Pe rețelele de socializare circulă un fals articol, în care Serghei Mizil ar dezvălui cum s-a îmbogățit

ro

08 Aug, 2024 16:50 598 Marime text


Un nou tip de schemă infracțională de tip Caritas circulă în mediul online. Aceasta are ca și debut o postare sponsorizată pe platforma de socializare Facebook care redirecționează utilizatorul către o pagină clonă după adevărul.ro, notează Barry, The Legal Badger
 
Conținutul articolului prezintă o presupusă discuție între Serghei Mizil, care ar fi dezvăluit accidental secretul prin care s-ar fi  îmbogățit și moderatorul Gojira în cadrul seriei de podcasturi aparținând celui din urmă, intitulată Aproximativ discuții, potrivit sursei citate.
 
Dialogul fabricat, care nu a fost purtat în realitate, conține afirmații false despre o așa-zisă platformă de investiții numită Nearest Edge. Aceasta promite câștiguri rapide, fiind prezentată în mod nereal ca modalitatea prin care, invitatul Serghei Mizil, s-ar fi îmbogățit.
 

Captură foto realizată de LegalBadger.org
 
Primul indiciu care ne arată că este vorba despre o schemă frauduloasă este faptul că pagina încearcă să imite aspectul site-ului adevărul.ro, însă adresa URL este complet diferită de cea a publicației reale.
 
Astfel, prin fabricarea unei discuții care nu s-a purtat în realitate, se promovează Nearest Edge, o platformă de investiții prezentată ca o soluție revoluționară bazată pe inteligență artificială pentru tranzacționarea criptomonedelor.
 
Astfel, profitând de imaginea și credibilitatea celor două persoane în spațiul public, se insuflă ideea unei șanse de câștig amețitor, respectiv un depozit minim de doar 1035 lei ar putea genera profituri astronomice în câteva săptămâni sau luni.
 
Pentru a-și întări credibilitatea, articolul include o serie de „dovezi” cum ar fi comentarii false ale utilizatorilor mulțumiți, un extras de cont bancar fabricat care demonstrează profiturile uriașe care s-ar fi încasat prin utilizarea platformei.
 
Mai mult, se menționează inclusiv că moderatorul Gojira ar fi încercat platforma și ar fi câștigat bani „în direct”, aspect care nu are niciun fundament în realitate.
 
Continuarea materialului poate fi citită pe LegalBadger.org

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Ministrul Energiei a depus la DIICOT o plângere penală în legătură cu un videoclip deepfake şi un articol de tip fake news

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii