Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:43 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Energiei a depus la DIICOT o plângere penală în legătură cu un videoclip deepfake şi un articol de tip fake news

ro

11 Apr, 2024 22:00 522 Marime text
Foto: Ministerul EnergieiRecent, în spațiul public au apărut două materiale de dezinformare implicând utilizarea ilegală și manipulată a imaginii și declarațiilor Ministrului Energiei, Sebastian-Ioan BURDUJA. Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, unul dintre acestea este un videoclip de tip deepfake, iar celălalt un articol de tip fake news, ambele susținând în mod fals promovarea de către ministrul Energiei a unei platforme investiționale create de două companii, cu promisiunea unor câștiguri financiare pentru cetățeni.

Aceste materiale nu numai că utilizează ilegal vocea și imaginea ministrului Energiei, dar încorporează și linkuri cu parametri de urmărire UTM (Urchin Tracking Module), care prezintă potențiale amenințări cibernetice.

În fața acestei situații grave, Ministrul Energiei a sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), solicitând luarea măsurilor legale necesare, inclusiv eliminarea conținutului fals de pe platformele de socializare și de pe internet, pentru a opri răspândirea acestuia și a preveni continuarea săvârșirii infracțiunilor.

”Am depus astăzi încă o plângere penală împotriva utilizării tehnologiei deepfake pentru înșelarea cetățenilor în accesarea unei platforme investiționale. Este o problemă reală, care cel mai probabil se va agrava cu cât aceste tehnologii vor evolua. Informațiile false și utilizarea tehnologiilor de tip deepfake reprezintă o amenințare reală nu doar la adresa românilor, ci, de multe ori, și a securității naționale. Astfel de acțiuni subminează încrederea în instituțiile statului și pot avea efecte devastatoare asupra piețelor financiare și a economiei naționale, mai ales când vorbim despre sectorul energetic. Românii ar trebui să fie precauți în accesarea platformelor care promit profituri uriașe peste noapte. În plus, cetățenii ar trebui să consulte ghidul Directoratului Național de Securitate Cibernetică prin care pot învăța cum să evite astfel de înșelătorii.” a declarat Sebastian-Ioan Burduja, Ministrul Energiei.


Infracțiunile cu care DIICOT a fost sesizat includ înșelăciune, fraudă informatică, fals informatic și comunicare de informații false, fapte care aduc atingere nu doar reputației ministrului Energiei, ci și încrederii cetățenilor în instituțiile statului și pot avea implicații serioase asupra securității naționale.

„Reiterăm angajamentul ferm al ministrului Energiei pentru promovarea legislației care să atribuie unor  autorități responsabile competența de a interveni rapid și eficient pentru eliminarea conținutului de tip deepfake și fake news de pe internet, cu respectarea deplină a tuturor garanțiilor constituționale privind libertatea de exprimare și dreptul de a contesta măsurile în instanță“ - mai transmite sursa citată.

Citește și: 

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a depus o plângere penală pentru o tentativă „deep fake”, prin care se încearcă păcălirea românilor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii