Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:38 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Administrația Națională „Apele Române” continuă monitorizarea fenomenului de secetă

ro

08 Jul, 2022 17:15 933 Marime text
Secetă Sursa foto: ZIUA de Constanța

Specialiștii Administrației Naționale „Apele Române” continuă monitorizarea fenomenului de secetă și iau măsurile necesare de păstrare a rezervelor de apă în marile lacuri de acumulare.

Ei precizează că, în acest moment, se asigură tuturor beneficiarilor din marile așezări urbane resursa de apă brută din sursa de apă de suprafață în regim centralizat.

Astfel, la nivel național, rezerva de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare este de 3,6 miliarde de metri cubi, la care se adaugă alte 2 miliarde de metri cubi din lacurile de acumulare mai mici administrate la nivel național. În total, este vorba despre 5,28 miliarde de metri cubi în condițiile în care 1,22 miliarde de metri cubi reprezintă cerința pentru alimentarea cu apă a populației.

Astăzi, coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare (cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrie și productia de energie electrică) este de 80%. Estimăm ca, până la sfârșitul lunii iulie, printr-o gestionare eficientă a volumelor de apă în principalele lacuri de acumulare, coeficient de umplere să fie menținut la un nivel de peste 70%.

Zonele afectate de fenomenul de secetă sunt următoarele, conform Administrației Naționale „Apele Române”:
  • orașele mici și comunele, acolo unde sistemele de alimentare cu apă (aparținând operatorilor de apă-canal) sunt subdimensionate în raport cu dezvoltarea zonei;
  • mediul rural unde nu există sisteme de alimentare cu apă în regim centralizat, iar alimentarea se face fie din fântâni, fie din sistemele mici centralizate alimentate din foraje.În aceste zone, cu ajutorul autorităților locale și cu sprijinul Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență este asigurată tuturor celor care au nevoie resursa de apă necesară pentru băut și pentru activitățile curente.

Instituția atrage atenția asupra faptului că, deși în acest moment dispun de resursa de apă necesară pentru toți beneficiarii în regim centralizat, „să nu uităm că apa este o resursă naturală limitată”
 

„Este nevoie să conștientizăm faptul că în această perioadă este nevoie să economisim apa și să apelăm acolo unde avem această posibilitate la alternative de stocare și recirculare a apei în activitățile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar și în sectorul industrial sau agricol”, precizează aceștia.


În situațiile dificile în care pot apărea probleme punctuale în alimentarea cu apă, ei fac „un apel la calm și responsabilitate” și vă asigură de tot sprijinul autorităților responsabile, implicate în furnizarea necesarului de apă în zonele afectate. 

În cazul deficitului de alimentare cu apă, cauzat de secetă prelungită - secetă hidrologică sunt stabilite următoarele praguri:
 
  • FAZA NORMALĂ (TREAPTA I) - când alimentarea cu apă este mai mare sau cel puțin egală cu pragul debitului prealerta, dar poate asigura cerințele de apă ale utilizatorilor; 
  • FAZA DE ATENȚIE/ AVERTIZARE (TREAPTA II) - când alimentarea cu apă este în scădere, dar poate asigura debitul minim necesar utilizatorilor; 
  • FAZA DE RESTRICȚII (TREAPTA III) - când alimentarea cu apă este mai mică decât debitul minim necesar utilizatorilor. 

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii