Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:50 07 02 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa anunță majorarea impozitului pe dividende

ro

12 Dec, 2022 13:39 838 Marime text
Impozitul pe dividende se majorează, foto: Pexels
Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa anunță că de la 01 ianuarie 2023 impozitul pe dividende se majorează de la 5% la 8%. 
 
Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament colectiv, se impun cu o cotă de 8% din suma acestora, impozitul fiind final.


Iată comunicatul pus la dispoziție de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa: 

De la 01 ianuarie 2023 impozitul pe dividende se majorează de la 5% la 8%

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa aduce în atenţia contribuabililor persoane fizice şi juridice modificările aduse de O.G. nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind  Codul fiscal, abrogarea unor acte normative și alte măsuri financiar-fiscale, cu privire la impozitul pe dividende, ce intră în vigoare începând cu data de 01 ianurie 2023. Astfel, conform noilor prevederi, impozitul pe dividende se majorează de la 5% la 8% stabilindu-se prin aplicarea cotei asupra dividendului brut plătit, declararea şi plata efectuându-se în aceleaşi condiţii ca şi până acum.

Aceste prevederile nu se aplică în cazul dividendelor plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române, dacă, la data plăţii dividendelor, fiecare dintre aceste persoane îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

-persoana juridică beneficiară a dividendelor:- deţine minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice române care plăteşte dividendele, pe o perioadă de un an împlinit până la data plăţii acestora inclusiv;
- este constituită ca o «societate pe acţiuni», «societate în comandită pe acţiuni», «societate cu răspundere limitată», «societate în nume colectiv», «societate în comandită simplă» sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenţa legislaţiei române;

- plăteşte, fără posibilitatea unei opţiuni sau exceptări, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit;
 persoana juridică care plăteşte dividendele:- este constituită ca o «societate pe acţiuni», «societate în comandită pe acţiuni», «societate cu răspundere limitată», «societate în nume colectiv», «societate în comandită simplă» sau are forma de organizare a unei alte persoane juridice aflate sub incidenţa legislaţiei române;
- plăteşte, fără posibilitatea unei opţiuni sau exceptări, impozit pe profit sau orice alt impozit care substituie impozitul pe profit.

Prevederile menţionate se aplică şi dividendelor distribuite/plătite fondurilor de pensii administrate privat şi/sau fondurilor de pensii facultative.
 
De asemenea, veniturile sub formă de dividende, inclusiv câştigul obţinut ca urmare a deţinerii de titluri de participare definite de legislaţia în materie la organisme de plasament colectiv, se impun cu o cotă de 8% din suma acestora, impozitul fiind final.

În vederea punerii în aplicare a prevederilor de mai sus, subliniem că, pentru stabilirea impozitului pe dividende se va utiliza cota de 8% pentru dividendele distribuite după data de 1 ianuarie 2023.
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii